Nachos

Kilka dni temu nastał u nas kryzys… kryzys lenistwa. W TV jakiś fajny film miał lecieć (zabijcie mnie ale nie pamiętam tytułu, ani o co miało chodzić) więc z mężem postanowiliśmy chytrze położyć dziecko wcześniej spać a sami zrobić sobie wieczór przez TV z przekąskami i winkiem. Wszystko byłoby super gdyby nie fakt, że ani mi ani jemu nie chciało się lecieć do sklepu po w/w przekąski. Ba! Nawet nie było pomysłu na takowe. Zwykle w takiej chwili pomocny wydaje się niezawodny Google. Znalazłam przepis. Troszkę po swojemu go zrobiłam i oto czym mogę się pochwalić:

…i przysięgam już nigdy więcej nie kupię sklepowych nachosów. Te były o niebo lepsze chociaż przyznaję się bez bicia przesadziłam lekko z chilli.

Macie jakieś sprawdzone przepisy na dipy do nich? Bo na pewno wkrótce powtórzymy wieczór TV ale tym razem chciałabym dodać do nich jakieś super sosy.

Składniki:

  • 60g mąki kukurydzianej
  • 40g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam pszennej)
  • 50ml gorącej wody
  • przyprawy (u mnie sól, chilli, papryka słodka)

Ja włożyłam wszystko do maszyny i włączyłam program na makaron czyli proste zagniatanie ciasta. Po 15 minutach wyjęłam ciasto, rozwałkowałam dość cienko, pokroiłam na trójkąty i usmażyłam na suchej patelni.

10 Comments

  1. Dzięki za przepis! Odwdzięczam się przepisem na pyszne guacamole: 1 avokado, 2 ząbki czosnku, 1/4 cebuli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryka ostra, kilka kropli soku z cytryny.
    Avokado kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy skrojoną cebulkę, rumienimy ją, dodajemy na patelnię czosnek, calość chwilę podsmażamy. zawartość patelni przerzucamy do avokado, blendujemy. Dodajemy sól, pieprz i papryczkę do smaku, kilka kropli soku z cytryny i voala! Smacznego 🙂

  2. ciągle się zastanawiam, jak je robiłaś, że tak wyglądają xD robiłam 3 razy z Twojego przepisu i nie udaje mi się zrobić ich tak, żeby wyglądały jak Twoje 😀

    • Mi za każdym razem wychodzą inne. Dużo zależy od tego jak cienko uda się rozwałkować ciasto i jakiej mąki użyjesz. Czasem też pomiędzy pojawiają się bąble podczas smażenia.
      Generalnie trzeba opracować własną metodę 🙂 Ważne, że nie mają żadnych polepszaczy jak te ze sklepu.

Dodaj komentarz