Muffiny z borówką amerykańską i kandyzowanym cukrem – UWAGA! BARDZO SŁODKIE!

Sezon na borówkę amerykańską uważam za rozpoczęty. Słynne już 3 krzaki borówki na działce u mojej mamy obrodziły w tym roku bardzo dużą ilością owoców. Część już poszła do zamrożenia a część jedzona jest na bieżąco. To chyba moje ulubione owoce. Nie brudzą rąk tak jak jagody. Są wszechstronne w wykorzystaniu. Ładnie łączą się zarówno z kwaśnymi, jak i mocno słodkimi smakami.

Na fb polecałam Wam przepis na ciasto cytrynowe z borówką a dzisiaj pokażę Wam prosty przepis na muffinki z borówkami i cukrem kandyzowanym. Można go kupić we wszystkich większych marketach, pakowany jest w pudełka po 500g. Można go również użyć do belgijskich gofrów.

babeczki

DSC_0132

Składniki (na około 15sztuk):

  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru białego
  • 100g cukru kandyzowanego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 200g śmietany kremówki
  • około 50 borówek amerykańskich (po 3-4 do każdej babeczki)

Mąkę przesiewamy z białym cukrem i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy na bok.

Jajka, śmietanę, rozpuszczone masło mieszamy w dużej misce. Jajka powinny być roztrzepane. Dodajemy przesianą wcześniej mąkę z dodatkami. Mieszamy wszystko widelcem do połączenia się składników.

Dodajemy cukier kandyzowany i lekko mieszamy. Odstawiamy.

Do formy na muffinki wkładamy papilotki (lub używamy formy silikonowej). Nakładamy po łyżce ciasta (do 3/4 wysokości foremek). Na wierzch układamy borówki i lekko dociskamy je do środka.

Pieczemy przez 15-17 minut w 200 stopniach (180 stopni z termoobiegiem).

One Comment

Dodaj komentarz