
Sezon na borówkę amerykańską uważam za rozpoczęty. Słynne już 3 krzaki borówki na działce u mojej mamy obrodziły w tym roku bardzo dużą ilością owoców. Część już poszła do zamrożenia a część jedzona jest na bieżąco. To chyba moje ulubione owoce. Nie brudzą rąk tak jak jagody. Są wszechstronne w wykorzystaniu. Ładnie łączą się zarówno z kwaśnymi, jak i mocno słodkimi smakami.
Na fb polecałam Wam przepis na ciasto cytrynowe z borówką a dzisiaj pokażę Wam prosty przepis na muffinki z borówkami i cukrem kandyzowanym. Można go kupić we wszystkich większych marketach, pakowany jest w pudełka po 500g. Można go również użyć do belgijskich gofrów.
Składniki (na około 15sztuk):
- 250g mąki pszennej
- 100g cukru białego
- 100g cukru kandyzowanego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 80g rozpuszczonego masła
- 200g śmietany kremówki
- około 50 borówek amerykańskich (po 3-4 do każdej babeczki)
Mąkę przesiewamy z białym cukrem i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy na bok.
Jajka, śmietanę, rozpuszczone masło mieszamy w dużej misce. Jajka powinny być roztrzepane. Dodajemy przesianą wcześniej mąkę z dodatkami. Mieszamy wszystko widelcem do połączenia się składników.
Dodajemy cukier kandyzowany i lekko mieszamy. Odstawiamy.
Do formy na muffinki wkładamy papilotki (lub używamy formy silikonowej). Nakładamy po łyżce ciasta (do 3/4 wysokości foremek). Na wierzch układamy borówki i lekko dociskamy je do środka.
Pieczemy przez 15-17 minut w 200 stopniach (180 stopni z termoobiegiem).
Oj jak dla mnie zbyt dużo cukru 😛 🙂