Muffiny jagodowe

Jeżeli nie macie ochoty na spędzanie całego popołudnia na wyrabianie ciasta drożdżowego i lepienia jagodzianek to ten przepis powinien was zainteresować. Słodkie babeczki z jagodami, które również można zapakować do lunchboxa i cieszyć się nimi w pracy lub szkole. Proste do wykonania a czas potrzebny do ich wykonania to jakieś 30 minut. Z podanych składników przygotujemy 12 sztuk muffinek.

Składniki:

  • 200g jagód
  • 100g masła roztopionego
  • 125ml mleka
  • 2 jajka
  • skórka z pomarańczy
  • 250g mąki pszennej
  • 170g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mleko, roztopione masło, jajka oraz skórkę z pomarańczy mieszamy w dużej misce. Dodajemy cukier oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy miksera lub rózgi. Dodajemy jagody. Ciastem napełniamy formę do muffinek wyłożoną papilotkami lub silikonowe foremki do babeczek.

Pieczemy przez 25 minut w nagrzanym piekarniku. Wyjmujemy z blachy i w papilotkach studzimy na kratce. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz