Muffiny espresso

DSC_0123-horzNiedawno mogłeś spróbować mojego torcika kawowego. Dzisiaj pokaże przepis na kolejne fajne użycie parzonego espresso.

Kawowe desery cieszą się coraz większą popularnością. Zawdzięczają to w mojej ocenie faktowi, że picie kawy robi się coraz modniejsze. Pijemy kawę coraz lepszą jakościowo, coraz bardziej wyrafinowaną więc nie dziwne, że trafiła ona również do wypieków.

Moja propozycja jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Wystarczy 30 minut i mamy gotowy deser na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi

Składniki:

  • 60g mąki (ja dodałam jakieś 100g)
  • 70g zagęstnika skrobiowego (mąki ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 75g cukru
  • sól
  • 2 jajka
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 75ml espresso elegant Tchibo
  • bita śmietana oraz kakao do dekoracji

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, cukier, szczyptę soli, jajka, masło i espresso miksujemy na gładkie ciasto. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Dekorujemy bitą śmietaną oraz kakao

Na zdjęciu:

One Comment

Dodaj komentarz