Mini-bezy z kremem truskawkowym na bazie mascarpone

bezikiCzasem nabieramy ochoty na coś słodkiego. Czasem nie mamy składników, czasem nam się nie chce. Ostatnio na facebook;u pisałam, że mam ochotę na pavlova ale nie miałam bitej śmietany. Miałam więc wybór albo rezygnuję ze słodkości albo kombinuję.

Postanowiłam więc pokombinować. Wykorzystałam przepis na tort bezowy. Nie miałam w domu śmietany ale postanowiłam sobie to jakoś ominąć.

Składniki na bezy:

  • 6 białek – białka, które nie zostały zużyte to innych ciast odkładamy do jednego pojemnika i mrozimy. Rozmrażamy je w lodówce bardzo powoli (najlepiej przez noc)
  • 8 łyżek cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy do momentu aż wzięty w place nie będzie wyczuwalny. Przekładamy do szprycy i na papierze do pieczenia wyciskamy szprycą okręgi o średnicy około 7-10cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st przez około 60 minut (do momentu aż będą brązowieć). Co jakiś czas przewietrzamy piekarnik.

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie na kratce.

Składniki na czerwony krem:

  • pół szklanki mrożonych truskawek (opcjonalnie można użyć innych owoców np malin)
  • 200-250g mascarpone
  • kilka łyżek cukru pudru

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera. Miksujemy aż powstanie krem. Układamy go na wierzchu bezików.

11 Comments

Dodaj komentarz