Miękkie i puszyste ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni więc i na moim stole goszczą truskawkowe wypieki. Dzisiaj pokażę Wam bardzo prosty przepis na miękkie i puszyste ciasto z truskawkami. Jego przygotowanie do ledwie 30 minut. Idealnie nadaje się jako słodki dodatek do grillowego popołudnia.

Po raz pierwszy przepis na to ciasto podała mi mama. Wprowadziłam jednak kilka poprawek i udoskonaleń zamieniając np margarynę na masło. Zagotowanie w rondelku mleka, masła oraz cukru waniliowego dodaje ciastu przyjemnego słodkiego aromatu.

ciasto-truskawkowe-5109

Składniki:

  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 80ml mleka
  • 200g masła (82% tłuszczu mlecznego)
  • 5 jajek – osobno żółtka i białka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16g domowej roboty cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • około 500g umytych i obranych truskawek
  • do podania cukier puder

Masło, mleko i cukier wanilinowy przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy masło całkowicie się rozpuści zdejmujemy ganek z ognia. Studzimy przez około 20-30 minut.

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Partiami dodajemy cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Dokładnie łączymy je z pianą. Dolewamy przygotowaną wcześniej masę maślaną (najlepiej małym strumieniem i na kilka razy). Mieszamy.

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy w 3 partiach do masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości).

Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut.

Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

ciasto-truskawkowe-5100

6 Comments

  1. na jaka blachę ta ilosc ciasta ? czy mozna ewentualnie podpiec chwile ciasto i dopiero wtedy połozyc truskawki ? wydaje mi sie , ze się zapadną i bedzie zakalec ?

    • Piekłam na blasze około 30×20 cm. Nie przerywałabym pieczenia gdyż ciasto może się zapaść i już nie urośnie. Jeżeli jest ryzyko, e truskawki zapadną się do środka można pokroić je na ćwiartki, dobrze osuszyć ręcznikiem i oprószyć niewielką (1 łyżka) ilością mąki pszennej tortowej.

  2. wczoraj wypróbowałam ten przepis tylko truskawki zapadły mi się w ciasto i wyszła lipa 🙁
    robiłam według przepisu dlaczego tak się stało ?

Dodaj komentarz