Zupa rybna po meksykańsku z dorszem, kukurydzą i papryką

Pamiętacie zapewne mój wyjazd do Milicza. Tam na warsztatach z Karolem Okrasą dostaliśmy zadanie przygotować zupę oraz kanapkę rybną z dostępnych składników. Razem z moim dreamteam przygotowałyśmy zupę z sandacza inspirowaną kuchnią meksykańską. Nasza zupa rybna przypadła jury najbardziej i w nagrodę dostałyśmy wino.

zupa-rybna-7089

Dzisiaj na blogu postanowiłam zamieścić przepis na zupę rybną opartą na smakach z tamtego wyjazdu. Z oczywistych przyczyn wprowadziłam jednak kilka zmian. Zapraszam Was więc do zapoznania się z tym przepisem i do wypróbowania go w domu.

Wiem, że ostatnio ilość publikowanych przeze mnie przepisów zmalała. Mam jednak problemu sprzętowe i na chwilę obecną pracuję na pożyczonym komputerze. Widzę jednak światełko w tunelu i mam nadzieję, że po nowym roku częstotliwość publikacji się zwiększy. Chciałabym być z Wami codziennie. Wybaczcie mi również małe literówki ale kompletnie nie mogę się przyzwyczaić do nowej klawiatury.

Składniki:

  • 300-400g filetów z dorsza (lub sandacza)
  • 2-3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 1 mała cebula
  • 2-3 plasterki czosnku
  • 3 małe papryki (ja użyłam 3 kolorów żółtej, zielonej i czerwonej)
  • 1l bulionu rybnego
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć jeżeli ktoś nie lubi ciężkich zup)
  • 1 puszka pomidorów pelatti
  • 1/2 ostrej papryczki chili (ilość zależna od waszych preferencji – uwaga, żeby nie przedobrzyć)
  • 1 puszka białej fasoli (można pominąć lub użyć czerwonej)
  • 1 puszka kukurydzy (w oryginalnym przepisie użyłyśmy puszki ciecierzycy)
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej (w proszku)
  • sól i pieprz do smaku
  • jako dodatek można dołożyć kolendrę (liście), po łyżce jogurtu naturalnego na porcję (szczególnie gdyby zupa wyszła nam zbyt ostra)

Filety myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Dymki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę (szczypior również siekamy ale odkładamy na bok). Czosnek kroimy w małe plasterki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy je w kostkę mniej więcej 1x1cm.

Do dużego garnka wlewamy olej (lub masło) i rozgrzewamy. Dodajemy dymkę, cebulę, czosnek oraz papryki. Solimy delikatnie. doprawiamy pieprzem i podsmażamy aż warzywa zmiękną. Papryczkę chili kroimy na cienkie plasterki (można pozbyć się nasion – będzie mniej ostro). Dodajemy do garnka i smażymy. Kmin rzymski oraz paprykę słodką dokładamy do garnka i również podsmażamy przez chwilę razem z warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut. Papryka powinna w tym czasie zmięknąć całkowicie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pod sam koniec gotowania dodajemy kukurydzę, fasolę oraz pomidory pelatti. Jeszcze chwilę gotujemy i sprawdzamy czy nie trzeba naszej zupy doprawić. Na tym etapie dodajemy część szczypioru (część pozostawiamy do dekoracji) oraz jeśli używamy – kolendry. Warto również dodać koncentrat pomidorowy.

Na samym końcu dodajemy pokrojoną rybę. Czas jej gotowania nie może być dłuższy niż 6-7 minut. Dorsz jest rybą, która dochodzi bardzo szybko. Lubi się również rozpadać podczas gotowania dlatego mieszamy zupę lekko najlepiej drewnianą łyżką.

zupa-rybna-7100

One Comment

Dodaj komentarz