Muffiny marchewkowe

Ten przepis na marchewkowe muffiny stosuję już od dawna w mojej kuchni. Smakuje szczególnie mojej córce bo zawiera dużo przypraw korzennych. Babeczki są wilgotne w środku i posiadają chrupiącą skórkę. Ich wierzch można polać lukrem pomarańczowym (2 łyżki soku z pomarańczy i cukier puder) lub pozostawić saute. Idealnie smakują też z twarożkiem śmietankowym.

Oczywiście jak większość przepisów na moim blogu – te marchewkowe muffiny nie wymagają dużo wysiłku. Wystarczy przygotować kilka składników i połączyć mokre z suchymi. Bardzo polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek szczególnie dla dzieci. Gwarantuję, że będą zachwycone.

W sezonie malinowym polecam również babeczki z malinami.

Składniki:

  • 3-4 marchewki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

W misie miksera wymieszać marchewkę, olej, jajka, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać mąkę przesianą z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Delikatnie ale dokładnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i nałożyć do każdej po 2 łyżki ciasta. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (nakłuwamy patyczkiem i sprawdzamy czy jest suchy).

Studzimy najpierw w metalowej formie a następnie na kratce.

4 Comments

Dodaj komentarz