Mamma mia! – kuchnia włoska RECENZJA!

Odpoczywam od kuchni azjatyckiej dlatego dzisiaj publikuję króciutką recenzję na temat mojej nowej zdobyczy. Kuchnia włoska to jak wiecie obok kuchni orientalnej mój ulubiony rodzaj dań. Mamma mia! i gotujemy po włosku to pozycja od wydawnictwa Buchmann i jak sam tytuł traktuje znajdziemy w niej przepisy na dania z kuchni włoskiej. Przez ostatnie tygodnie przyjrzałam się jej dokładniej i wypróbowałam kilka przepisów.

Arancini z gorgonzolą, osso buco, pulpeciki cielęce z parmezanem, zupa minestrone, cannelloni, gnocchi, pizza z boczkiem, tiramisu czy amaretti. Jeżeli chociaż jedno z tych pojęć jest Ci obce a zajadasz się włoskimi smakami to ta książka jest dla Ciebie. W ponad 70 przepisach na absolutnie podstawowe dania włoskie z dokładnym opisem i pięknymi zdjęciami znalazły się zarówno dania idealne na obiady rodzinne, jak i dania stricte na przyjęcia. Na końcu książki znajduje się absolutnie podstawowy poradnik o winie. Jakie wino dopasować do makaronu? Jakie do deseru? Autorzy nie zaprzestali na dobraniu koloru wina ale dla każdego przepisu podają konkretny rodzaj. Jak dla mnie to bardzo duży plus bo jeżeli chodzi o wina jestem kompletnym laikiem i zawsze z ich doborem ma problem.

Wypróbowałam kilka przepisów z tej książki i być może wkrótce na blogu pojawią się moje wersje zaczerpnięte właśnie z tej pozycji. Jest to bezwzględnie książka, która traktuje o podstawach kuchni włoskiej. Jeżeli więc masz już jakieś pojęcie i wiesz jak przygotować sztandarowe dania to spokojnie tę pozycję możesz ominąć. Jeżeli jednak nie pewnie czujesz się przygotowując chociażby cannelloni to polecam kupno tej pozycji. W promocji znalazłam ją w sklepie Bookmaster.pl

Warto nadmienić, że Mamma Mia! to jedna z serii książek od tego wydawnictwa. Inne z tej serii to Burgery, Makarony, Kolacyjki, Na gorąco oraz Coś słodkiego.

One Comment

Dodaj komentarz