Makaron Soba z krewetkami

Smażony makaron Soba z krewetkami, czosnkiem i dymką to zdecydowanie danie, które mogłabym jeść codziennie. Nie jest on tylko ucztą dla oka ale przede wszystkim niesamowitym doświadczeniem dla podniebienia. Ostrość tego dania zależy od ilości użytych płatków chilli. Istotnym składnikiem jest pasta tamaryndowa, którą bez problemu kupicie w sklepie z żywnością orientalną lub w dużym hipermarkecie na dziale orientalnym. Nada ona daniu słodko-kwaśny smak i idealnie skomponuje się z pozostałymi składnikami.

Makaron Soba to chyba jedyny makaron, który bez wątpienia polecę każdemu niezależnie od wieku. Jego przygotowanie jest banalne wręcz a pasuje do wielu dań kuchni orientalnej. Pyszny i gryczany! Czy może być więcej zalet?

Zrzut ekranu 2015-08-24 o 17.28.12-side

Na blogu trwa festiwal kuchni azjatyckiej (szeroko pojętej). Mam nadzieję, że nie zanudzę Was przepisami na proste dania przygotowanie z niewielkiej ilości składników.

soba-krewetki-5453

Składniki (dla 2 osób):

  • 100-150g makaronu Soba
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dużych krewetek – najlepiej świeżych, mogą być mrożone
  • 3 jajka
  • 3 dymki – biała i zielona część
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1,5 łyżki pasty tamaryndowej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka płatków chilli

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Najczęściej 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wbijamy do niego jajka i mieszamy robiąc delikatnie ściętą jajecznicę. Dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz białą część dymek. Chwilę podsmażamy dokładnie mieszając całość. Krewetki obieramy z pancerzyków (pozostawiając ogonek – dla wyglądu). Jeżeli to konieczne wcześniej je oczywiście rozmrażamy. Nacinamy na części grzbietowej i wyjmujemy jelito. Krewetki dodajemy na patelnię i smażymy aż się zetną (zmienią kolor z szarego na biały).

Sos rybny, sok z limonki, pastę tamaryndową, brązowy cukier oraz płatki chilli mieszamy w oddzielnej miseczce. Dodajemy na patelnię i mieszamy. Na koniec dokładamy makaron i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i dodajemy pokrojoną zieloną część dymki. Mieszamy i od razu podajemy.

One Comment

  1. Soba nie jest do końca gryczanym makaronem (przynajmniej te które ja kupiłam, a obeszłam dużo sklepów azjatyckich). Też dałam się na to nabrać, ale zawiera niestety pszenicę. Tak czy siak jest pyszny w jakiejkolwiek formie się go nie poda 🙂

Dodaj komentarz