Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym

DSC_0180Na sam koniec tygodnia przepis z Lidla. Moja rodzina to zdecydowani makaronożercy. Szczególnie penne w naszym domu musi być zawsze w zapasie. Dlatego z braku czasu na myślenie postanowiłam w tym tygodniu zrobić jeszcze przepis na penne z kurczakiem, szparagami i sosem śmietanowym.

Składniki:

  • 1 pęczek obranych zielonych szparagów
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 piersi kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze części
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 500 g makaronu penne
  • 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
  • niewielka ilość masła
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól

Szparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (delikatne głowki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem.

Do garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól. Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy.

Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry.  Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem,  następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski.

Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do zredukowanego sosu dodajemy makaron i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy pieprzem i pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze.

przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

4 Comments

  1. Jak zwykle wszystko pysznie wygląda, ostatnio się nie wyrobiłam, ale w tym tygodniu na pewno wypróbuję przepis z ,kuchni lidla, schab bardzo lubię 🙂

Dodaj komentarz