Makaron z łososiem wędzonym, papryką i bazylią

Makarony domowe to moja pasja. Od momentu kiedy kupiłam maszynkę do ich wałkowania i wycinania nie mogę się powstrzymać i przygotowuję je od podstaw w domu. Dzisiaj pokażę Wam przepis na makaron z łososiem wędzonym (równie dobrze możecie wykorzystać do niego wędzonego pstrąga łososiowego, który jest tańszy a bez problemu dostaniecie go np w Biedronce). Danie to przygotować można w ledwie 15-20 minut. Nadaje się jako obiad lub jako kolacja dla dwojga.

Na blogu znajdziecie również inne propozycje na dania z makaronem w roli głównej. Zdecydowanie polecam makaron z krewetkami oraz makaron ze szpinakiem. Serce i żołądek mojego męża podbił makaron ze szparagami na które jeszcze jest sezon, więc spokojnie jeszcze zdążycie go przygotować.

makaron-papryka-8384

Składniki:

  • około 200g makaronu – polecam makaron domowy własnoręcznie przygotowany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • czerwona papryka
  • opakowanie łososia wędzonego – około 100g – możecie użyć również pstrąga łososiowego
  • mała papryczka chilli
  • listki z połowy pęczka świeżej bazylii
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i czarny pieprz do smaku

Jeżeli używamy kupnego, suchego makaronu to zaczynamy od jego ugotowania. Wstawiamy wodę i gdy się zagotuje solimy. Gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i od razu wrzucamy do gotującego się sosu.

W czasie gdy gotuje się makaron przygotowujemy sos. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Paprykę myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli również siekamy bez nasion. Dodajemy na patelnię, mieszamy i podsmażamy. Łososia wyjmujemy z opakowania i kroimy na mniejsze części (w paski lub kostkę). Dodajemy na patelnię i również podsmażamy mieszając. Listki bazylii siekamy drobniej i część z nich wrzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.

W tym momencie zaczynamy gotować makaron świeży (jeżeli go używamy) lub wrzucamy na patelnię już ugotowany makaron kupny. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy delikatnie. Gotujemy dopóki śmietana nie zgęstnieje. Wyłączamy ogień i dodajemy pozostałą bazylię oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wykładamy na talerze.

makaron-papryka-8389

One Comment

Dodaj komentarz