Makaron carbonara z cukinią

Carbonara to według mnie najprostszy sos do makaronu. Wystarczy boczek, jajko i śmietana a w ledwie 10 minut można wyczarować cudne i bardzo sycące danie na obiad. W sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na klasyczną carbonarę a ja Wam dzisiaj pokażę przepis na wersję z cukinią. Zadziwiające jak zmienia się jej smak po dodaniu jednego składnika.

Jeżeli nie masz więc pomysłu na obiad a nie chcesz spędzać w kuchni kilku godzin – carbonara to przepis dla Ciebie.

carbonara-cukinia-8465

Składniki:

  • około 150g makaronu najlepiej domowego, świeżego makaronu (ale można użyć też gotowego i ugotować według wskazań na opakowaniu)
  • 100g boczku w plastrach
  • 1 mała cukinia
  • opcjonalnie 1 łyżka masła klarowanego jeżeli używamy chudszego boczku
  • małe opakowanie śmietany 30%
  • 1 jajko M
  • sól i biały pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • tarty parmezan – około 2-3 łyżek

Wstawiamy wodę na makaron. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce jarzynowej.

Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy na nim boczek (jeżeli nasze mięso jest tłuste to można pominąć masło i usmażyć na niewielkim ogniu sam boczek). Dodajemy cukinię i chwilę wszystko podsmażamy razem.

W tym czasie gotujemy makaron (około 3 minut – świeży). Odcedzamy i lekko przelewamy zimną wodą aby się nie posklejał.

Śmietanę mieszamy z jajkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię z cukinią i dobrze mieszamy. Gdy tylko sos zacznie się ścinać dokładamy makaron i cały czas mieszając smażymy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przekładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.

Dodaj komentarz