Łosoś w maku z sosem szmaragdowym

łosoś w makuŁosoś w maku? Ale jak to? Ano tak to. Dzięki kuchni Lidla i Pascalowi mamy nie wątpliwą okazję spróbować czegoś nowego.

Nie wiem skąd oni biorą inspiracje do tych dań ale gdy je zobaczyła m to byłam na prawdę pod wrażeniem. Nigdy chyba nie wpadałbym na to aby połączyć mak (dla mnie typowy dodatek do ciast i drożdżówek) z łososiem. No cóż… warto spróbować. Do tej pory się nie zawiodłam to może i tym razem będzie spoko.

Łosoś w maku z sosem szmaragdowymSkładniki:

  • filet z łososia: 3 szt.
  • mak: 50 g
  • rukola: 0,5 opakowania
  • oliwa z oliwek + 30 ml do smażenia: 4 łyżki
  • ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę: 6 szt.
  • mały brokuł, umyty: 1 szt.
  • mleko 3,2%: 0,5 l
  • gałka muszkatołowa: szczypta
  • woda: 100 ml
  • cytryna: 0,5 szt.
  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku
  • natka pietruszki: kilka listków

Puree: Odcinamy różyczki z brokułu i myjemy je pod bieżącą wodą( różyczki możemy pokroić na mniejsze kawałki). Wrzucamy je do gorącej osolonej wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia, od momentu aż woda zacznie wrzeć. Pokrojone ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy ½ litra mleka i 100 ml wody. Gotujemy ziemniaki pod przykryciem do miękkości. Ugotowane brokuły wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w zimnej wodzie. Odcedzamy ugotowane ziemniaki z mleka. Dodajemy je do zahartowanych wcześniej brokułów. Całość miksujemy za pomocą miksera na gładką masę. Zmiksowane puree przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Do puree dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy puree.

Sos szmaragdowy: Do miski blendera wrzucamy ½ opakowania rukoli, sok z ½ cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki wody. Całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy.

Łosoś: Mak przesypujemy do płaskiego naczynia. Płaty łososia myjemy i osuszamy, następnie odcinamy skórę. Każdy kawałek łososia kroimy na pół, następnie z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki łososia obtaczamy w maku a następnie smażymy z obu stron na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy 1 łyżkę oliwy z oliwek (około 30-40 sekund z każdej strony).

Jeżeli wolisz łososia dobrze wysmażonego, należy każdy kawałek smażyć około 1 minuty z każdej strony.

Sos szmaragdowy wykładamy do małej białej miseczki, puree wykładamy na talerz, łososia kroimy i wykładamy na puree. Dekorujemy listkami pietruszki.

przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

6 Comments

  1. Wow, zdjęcie jak zwykle rewelacyjne, a łosoś wygląda pysznie, zastanawiałam się nad łączeniem go z makiem, w sumie i tak kupiłam go w lidlu, więc coś dobrego trzeba zrobić:)

Dodaj komentarz