Lekki rosół z kurczaka i lane kluseczki

Rosół z kurczaka to jedna z tych rzeczy, które jestem w stanie wykonać „w nocy o północy”. Nieważne w jakim momencie, nieważne czy akurat byłam na zakupach czy nie i nieważne czy był zaplanowany czy nie – rosół zawsze powstanie w mojej kuchni. Staram się aby zawsze w lodówce (lub w zamrażalniku) przygotowana była paczuszka z kawałkiem kurczaka i chociaż niewielką ilością włoszczyzny. Wiadomo, że nie będzie on rodem z „Kuchennych rewolucji” naszpikowany wszystkimi znanymi kuchni warzywami, przyprawami i kilkoma rodzajami mięs. Czasem (a nawet często) jest to po prostu bulion przygotowany z 2-3 marchewek, pietruszki, kawałka selera (ostatnio często sięgam do takiego bulionu po selera naciowego) oraz kawałek kurczaka (oszczędnym leniom polecam korpus z kurczaka). Plus oczywiście przyprawy jakie znajdę w domu. Wyznaję zasadę, że nawet na szybko można przygotować coś dobrego z niczego i przy niewielkim wkładzie finansowym.

Dlatego zachęcam do przeglądania swoich lodówek i na bazie znalezionych warzyw przygotowywania takiego bulionu. Jeżeli akurat nie macie ochoty na czysty rosół można dołożyć ulubione warzywo, doprawić i zabielić śmietaną – lekka zupa w sam raz na kolację. Nie oszukujmy się nie każdy ma czas i wenę na codzienne przygotowywanie cudownych i kolorowych dań.

Moim ostatnim odkryciem jest multicooker Redmond – urządzenie, które według producenta ma zastąpić większość aktualnych sprzętów w mojej kuchni. Testuję go już 2 tygodnie i ostateczną recenzję napiszę za kilka dni. Na dzisiaj powiem wam, że jest to super urządzenie jeśli nie macie ochoty wyżywać się kulinarnie w kuchni. Wystarczy przygotować warzywa, dołożyć mięso oraz przyprawy, wlać wodę i włączyć program Soup. Po godzinie mamy taki oto rosół. A my w tym czasie możemy robić zupełnie inne rzeczy… urządzenia bowiem nie ma potrzeby pilnować.

redmond-rosol-6598

Składniki na lekki rosół:

  • 2 korpusy z kurczaka
  • 3-4 marchewki obrane i pokrojone na mniejsze części
  • 2 małe pietruszki obrane i pokrojone na mniejsze części
  • kawałek selera obrany i pokrojony na mniejsze części
  • łodyga selera naciowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka ziarenek zioła angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 3l wody

Wszystkie składniki wkładamy go garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu około 1 godziny od zagotowania. Wywar nie powinien mocno wrzeć bo będzie gorzki. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a rosół doprawiamy mielonym pieprzem i solą do smaku.

Ja rosół przygotowałam w Redmond Multicooker M150-E. Wszystkie składniki przełożyłam do misy multicookera i zalałam wodą. Zamknęłam pokrywę i ustawiłam program Soup (gotuje w odpowiedniej temperaturze przez 60 minut nie doprowadzając do zbytniego wrzenia). Po zakończeniu pracy programu wyłowiłam wszystkie warzywa, mięso oraz przyprawy, doprawiłam do smaku i włączyłam funkcję Cook aby przygotować w nim lane kluski (przepis poniżej).

Składniki na lane kluseczki – idealny dodatek do rosołu lub zupy pomidorowej:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli

Jajka roztrzepujemy razem z mąką (najlepiej widelcem). Doprawiamy do smaku solą. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy trochę wody. Wlewamy bezpośrednio do gotującego się rosołu (lub osolonej wody) i często mieszamy. Gotujemy około minuty a następnie podajemy.

2 Comments

  1. Pingback: Rolady śląskie z podsmażanymi lanymi kluseczkami

  2. Pingback: Multicooker REDMOND RMC-M150E - moja opinia

Dodaj komentarz