Lekka tarta z kiwi

Owoce kiwi są z natury kwaśne i lekko gorzkie. Moje były gorzkie. Idealnie pasują do więc do słodkiego kremu na bazie budyniu i kruchej, maślanej tarty. Polecam jako lekki deser do popołudniowej herbaty.
Więcej zdjęć nie będzie… 🙁 Dysponuję tylko tymi dwoma ujęciami. Tarta przygotowana była z myślą o teściach, którzy pewnego pięknego popołudnia wpadli na herbatkę. Zdjęcia robiłam przed ich przyjściem. I jak zawsze przy tego typu słodkościach „sesję” dokańczam po wyjściu gości. Mam wtedy fajnie pokrojone ciasto a przez cały ten czas mam czas przemyśleć scenariusz takiej „sesji”. I co? I nie udało się… bo zjedli całe. Cieszę się bo wiem, że smakowało. Ale mam niedosyt bo nie zrobiłam takich zdjęć jakie miałam w głowie. Chyba w najbliższym czasie będę musiała tartę powtórzyć.
Składniki na kruchy spód:
  • 125g masła
  • 1 jajko roztrzepane do podwojenia objętości
  •  125g cukru pudru
  • 250g mąki pszennej
  • sól
Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Wyjmujemy z lodówki i wyklejamy tortownicę (lub formę na tartę – ja póki co takowej nie posiadam; może jakąś polecicie?). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 200’C ok 30 minut.
Składniki na krem:
  • 500ml mleka
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • dwie łyżeczki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego – opcjonalnie
  • 30g masła
Budyń przygotowujemy z 500ml mleka zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Dodajemy cukier i masło. Miksujemy na najwyższych robotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy na kruchy spód. Dekorujemy pokrojonymi na plasterki 4-5 owocami kiwi.

16 Comments

  1. Przeglądam bloga, przelgądam i ja tutaj widzę same wspaniałe przepisy.
    Chyba muszę już przekonać mamę, że potrafię coś upiec.
    Mam nadzieję, że pozwoli dostać mi się do swojego królestwa.
    Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz