Kurczak teriyaki z warzywami

Marynata teriyaki to jeden z klasyków, które sprawdzą się w każdej kuchni. Można ją kupić gotową na półkach w działach z kuchniami świata ale można ją równie dobrze wykonać samodzielnie. Jest prosta i nawet największemu laikowi nie sprawi większego problemu. Moja propozycja to kurczak teriyaki z dodatkiem marchewki, cebuli i kiełków.

Jako dodatki proponuję gotowany na sypko jaśminowy ryż oraz surówkę z białek kapusty po chińsku.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • garść kiełków z bambusa
  • opcjonalnie dymka

Mięso myjemy, osuszamy dokładnie i kroimy w cienkie paski lub w niewielką kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w zapałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Sos sojowy, sok z limonki, miód, posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek, starty imbir oraz olej mieszamy w misce. Dodajemy kurczaka i dobrze otaczamy go marynatą. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni smażymy kurczaka z każdej strony. Dodajemy przygotowaną cebulę i marchewkę. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy kiełki i zdejmujemy z ognia. Dobrze mieszamy i po około minucie przekładamy na talerze. Podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko.

 

Dodaj komentarz