Kurczak po indyjsku

DSC_0065

Na moim stole zagościł dzisiaj kurczak po indyjsku. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z kuchnią indyjską (no może poza gotowymi słoikami do których dodawało się kurczaka). To danie smakuje… indyjsko. Właśnie tak jak sobie wyobrażam smak Indii.

 

DSC_0077
Proste do przygotowania. Na prawdę szybkie. Relatywnie tanie i myślę, że spodoba się każdemu miłośnikowi dań jednogarnkowych.

 

Składniki:

 

  • kurczak: 1 szt.
  • orzechy nerkowca: 150 g
  • czosnek: 4 ząbki
  • imbir, świeży: 30 g
  • ocet biały winny: 2 łyżki
  • przecier pomidorowy: 100 g
  • masło: 50 g
  • cebula: 1 szt.
  • cynamon : 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne: 1 łyżeczka
  • curry: 2 łyżki
  • pomidory pelati: 1 puszka
  • kostka drobiowa bulionowa: 1 szt.
  • śmietanka 30%, słodka: 100 ml
  • kolendra: 1 pęczek
  • ryż basmati: 1 opakowanie
  • sól: do smaku

Trybujemy kurczaka. Obcinamy skrzydełka przy torebkach stawowych za pomocą noża do trybowania. Następnie wycinamy udka, przy samej torebce stawowej odkrawamy wzdłuż. Następnie końcówkę noża wbijamy w korpus i trybujemy (oddzielamy mięso od kości) piersi kurczaka. Korpus chowamy do lodówki, można go użyć do ugotowania bulionu. Z kawałków mięsa zdejmujemy skórę i pozbywamy się resztek kości i tłuszczu.

Kawałki mięsa kroimy na mniejsze części (nieregularne kawałki). Tak pokrojone mięso przekładamy do miseczki.

1 średnią cebulę kroimy bardzo drobno, następnie siekamy i przekładamy do miski. 4 ząbki czosnku drobno siekamy, wrzucamy do jednej miski z cebulą. Bezpośrednio do miski z cebulą i czosnkiem ścieramy ok. 30 g świeżego imbiru, całość mieszamy. 50 g masła kroimy na mniejsze kawałki, następnie rozpuszczamy je w woku, lub w głębokiej patelni. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Całość mieszamy. Gdy cebula i czosnek się już zeszklą, dodajemy cynamon, pieprz cayenne i curry. Mieszamy. Dodajemy 2 łyżki białego octu winnego, ponownie mieszamy.

Następnie dodajemy 100 ml śmietanki, 100 g przecieru pomidorowego i jedną puszkę pomidorów pelati. Całość mieszamy. Dodajemy jedną pokruszoną drobiową kostkę rosołową i 1 szklankę wody. Gotujemy, następnie redukujemy sos.

Ryż gotujemy pod przykryciem wg instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odcedzamy.

Sos doprawiamy solą. Pokrojone kawałki kurczaka doprawiamy solą, następnie dodajemy je do sosu na patelni. Gotujemy przez mniej więcej 10-15 minut.
150 g orzechów nerkowca kruszymy w moździerzu, 75 g pokruszonych orzechów wrzucamy na patelnię z sosem.

Kurczaka wykładamy na talerz, ryż wkładamy do miseczek. Na kurczaka sypiemy pół pęczka posiekanej kolendry i pozostałe 75 g orzechów nerkowca.

Przepis pochodzi z KuchniaLidla.pl

Zapraszam jutro. Na blogu pojawi się przepis na chlebki naan, które idealnie pasują do tego dania. Mamy wtedy idealny, sycący obiad z nutą orientu.

DSC_0062

10 Comments

  1. Danie wygląda rewelacyjnie! Bardzo podobnie do tego, jak podawany jest kurczak w Ganeshu, gdzie najczęściej mam styczność z kuchnią indyjską. Tyle, że tam podają dania w takich stylowych, metalowych miseczkach, co jeszcze dodaje uroku:) Ale przypuszczam, że to było równie pyszne!

  2. Pingback: Chlebek naan - idealny dodatek do dań indyskich - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

  3. Lubie indyjskie dania za ich aromatycznosc 🙂 jej smaki odkrylam po przeprowadzce do Uk, wczesniej nie mialam zielonego pojecia o kuchni indyjskiej.

Dodaj komentarz