Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym

kurczak z boczkiemBardzo atrakcyjna oferta „kurczakowa” a Lidlu po raz kolejny w tym tygodniu doprowadziła do tego, że w menu na ten tydzień znalazł się pieczony kurczak. Tym razem ku uciesze mojego męża podwójnie mięsny bo z bekonem.

Nie wiem jak wasze drugie połówki ale mój mąż jest typowym mięsożercom. Bez mięsa to on zje tylko ciasta. Nie mam więc lekko bo sama mięso mogłabym jeść okazjonalnie (nie, nie mam zapędów wegetariańskich!). Wczoraj miałam okazję uczestniczyć w warsztatach z Wieprzowiny regionalnej. Przemiły pan opowiadał o wyższości naszych polskich świń regionalnych nad takimi pochodzącymi z „produkcji”. Efekt taki, że w ciągu jednego dnia zjadłam chyba porcję mięsa, którą zwykle przyswajam w ciągu miesiąca. Było naprawdę pysznie! Smaku polędwiczek i żeberek chyba nie zapomnę do końca życia.

DSC_0336 DSC_0329

Składniki:

• 1 kurczak
• 150 g plastrów wędzonego, surowego boczku
• 100 ml rumu
• 3-4 łyżki miodu
• 2 limonki, wyszorowane i sparzone
• 750 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
• 750 g selera (korzeń), obranego i pokrojonego w kostkę
• 100 g masła
• 5 gałązek świeżej szałwii
• 1,5 łyżki chrzanu sarmackiego w słoiczku
• 1 ostra papryczka chilli, pokrojona w plastry
• 4 cebule dymki, przekrojone na pół
• 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
• 400 g marchewki, obranej i pokrojonej wzdłuż na pół
• 3-4 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• 60-80 ml oliwy z oliwek

Z kurczaka wycinamy udka, piersi wraz kością i pierwsze części skrzydeł (z pozostałych części kurczaka możemy ugotować wywar). Z ud odcinamy chrząstki.

Do miski wlewamy rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z całej limonki i sok z połowy limonki. Mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, pół ostrej papryczki pokrojonej w plastry i kilka listków szałwii porwanych na mniejsze kawałki. Odstawiamy na 2-3 godziny.

Seler i ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy, odcedzamy. Do ugotowanego selera i ziemniaków dodajemy kilka kosteczek masła (ok. 60 g), chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem. Robimy purée.

Obrane i pokrojone marchewki marynujemy w zalewie przyrządzonej z niewielkiej ilości oliwy z oliwek i skórki z limonki, połowy pokrojonej ostrej papryczki, 1 pokrojonego ząbka czosnku i kilku listków szałwii. Marchewkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. 4 dymki kroimy na pół i dodajemy do marchewki. Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w 2-3 plastry wędzonego surowego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg), na 45-50 minut.

Do purée dodajemy pozostałą część masła, 1,5 łyżki śmietany oraz chrzan. Doprawiamy pieprzem, niewielką ilością soli, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, warzywa wykładamy na talerz, na warzywach układamy kurczaka. Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem z dymki. Podajemy razem z purée.

Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

2 Comments

Dodaj komentarz