Moje ulubione dania z kuchni Lidla

lidlSukcesywnie od kilku tygodni gotuję obiady razem z Lidlem. Przyszła więc pora na małe podsumowanie. Co właściwie dały mi te tygodnie? Które dania lubię szczególnie?

W sumie udało mi się ugotować 26 dań. Wszystkie zostały przeze mnie sfotografowane i umieszczone na blogu. Patrząc na tę liczbę sama jestem zdumiona aż taką ich ilością. Cotygodniowe zakupy i gotowanie tek weszły mi w krew, że nie wyobrażam sobie zrezygnować z tego rytuału.

Gotując z tygodnia na tydzień zauważam coraz wyższy poziom prezentowanych dań. Nie wiem czy jest to zamierzone ale jest to swego rodzaju nauka prawie jak na warsztatach. Co tydzień obiady mojej rodziny są coraz bardziej zróżnicowane.

Oto moja „złota 10” ulubionych potraw:

10. Pasta alla siracusana

DSC_0158 (2)Szybka do przygotowania pasta. Jednogarnkowy sos zawierający między innymi anchois. To właśnie dzięki nim ten przepis trafił na tę listę. Dzięki pasta alla siracusana polubiłam anchois.

9. Tarta z łososiem wg Pascala

DSC_0385Bardzo szybka i kolorowa wersja zapiekanki. Podanie jej na cieście francuskim sprawia, że samo przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę.

8. Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami

DSC_0029To danie lubię ze względu na to, że jest w nim ryba. Dla mnie są to najtrudniejsze półprodukty do przygotowania. Ta wersja jest szybka i smaczna.

7/6. ex aequo Soczysty łosoś z sosem z rukoli oraz Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem

DSC_0037 DSC_0163Te dwa dania są zdecydowanie na tym samym miejscu. Bardzo proste w przygotowaniu i świetnie wkomponowały się w podniebienie mojej rodziny. Zdecydowanie je polecam. Szczególnie szynkę na obiad dla większej ilości osób. Łososia zwykle podaję bez sosu z rukoli ponieważ mój Mąż za nim nie przepada. Jeżeli nie masz ochoty na przygotowanie tych dań w całości to wypróbuj chociaż dodatki w postaci sałatki z kaszy gryczanej i orzechowego pęczaka.

5. Finger food wg Lidla, czyli przekąski sylwestrowe

DSC_0045 DSC_00291Zarówno przepisy Pascala jak i Okrasy przypadły mi do gustu i sięgam po nie gdy szykuje mi się impreza tego typu.

4. Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków

DSC_1440Tradycyjny schabowy ale panierowany inaczej niż zwykle. Pyszny! Podany nieklasycznie z gniecionymi ziemniakami a z sałatką z ziemniaków. Musisz spróbować!

3. Karp wigilijny w panierce z migdałów

DSC_0030 (3)Nie jest to oczywiście danie, które przygotowuję regularnie. Przygotowałam je na wigilię oraz póżniej zaraz po świętach bo mój Mąż powiedział, że nigdy lepszego karpia nie jadł. Jest to również zdecydowanie najczęściej czytany post w grudniu.

2. Tarta tatin

DSC_2453Rewelacja! I to tyle w tym temacie. Koniecznie podawać trzeba ją z lodami waniliowymi. Żałuję, że desery pojawiły się dotąd tylko raz. Mogłyby pojawiać się zdecydowanie częściej.

1. Zapiekanka makaronowa z warzywami

DSC_0108To danie jest przede wszystkim ulubionym daniem mojej Córki. A jak jej to i moim. Matki takich niejadków jak moje dziecko wiedzą o co chodzi gdy nie trzeba gotować oddzielnego obiadu dla malucha i pozostałych członków rodziny. Jest to również najchętniej oglądany przepis na blogu od momentu jego premiery na blogu.

To oczywiście nie koniec cyklu i nadal będę co tydzień testowała ich przepisy (lub prawie co tydzień w zależności jak czas pozwoli). Przygotowanie tych dań, zrobienie zdjęć oraz publikacja ich na blogu to naprawdę niezła frajda.

8 Comments

  1. Same pyszności, mi bardzo smakował schab zapiekany w sosie beszamelowym, pieczeń Okrasy, tarta tatin Pascala i wiele innych, co tydzień nowe inspiracje:)

  2. Podziwiam, że tak wiele dań z kuchni Lidla ugotowałaś. Ja mam za daleko do Lidla od siebie i robię zakupy gdzie indziej, więc nie mam okazji, aby śledzić tę akcję.

    • Ja właśnie do Lidla mam blisko i jest to stała trasa spacerów z Córką. Za jednym zamachem więc robię kilka rzeczy. Wietrzę Córkę dzięki czemu dbam o swój spokój psychiczny, robię zakupy, gotuję obiady na 2-3 dni i jeszcze publikuję posty na blogu. Normalnie żyć nie umierać 🙂

Dodaj komentarz