Kuchnia japońska na lunch

Kiedy myślę o kuchni japońskiej przed oczami staje mi zawsze sushi. I słusznie! To sztandarowa japońska potrawa przygotowana na bazie ryżu i ryb lub owoców morza. Wielokrotnie pisałam o tym jak łatwo przygotować sushi samemu w domowym zaciszu. Czasem jednak nie chce nam się przygotowywać specjalnie wszystkich składników szczególnie gdy zamierzamy stołować się samemu. Często również lubię wyskoczyć na lunch do pobliskiej susharni. Gdy jednak dopada mnie leń zamawiam po prostu menu lunchowe w restauracji HanaSushi przez portal Pyszne.pl

Sushi zasadniczo składa się z ryżu z octem ryżowym oraz dodatkowych składników takich jak warzywa, owoce morza i ryby. Czasem przygotowywane są również z jajkiem i grzybami.

Przygotowanie sushi wbrew pozorom nie jest trudne. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ryżu. Począwszy od jego ugotowania a następnie odpowiedniego doprawienia octem. Na wodoroście nakłada się następnie cienką warstwę ryżu a następnie dodatki i całość zawija się w rulon. O tym jak dokładnie można to zrobić pisałam w poście o przygotowaniu sushi we własnym domu. 

Wyróżniamy kilka rodzajów sushi:

Sushi maki – klasyczne zawijane wodorostami nori sushi z rybą, owocami morza oraz ogórkiem. Po zwinięciu kroi się je na cienkie plasterki i podaje w bardzo elegancki sposób

Sushi nigiri – najczęściej formowane jest w dłoniach tworząc owalne paluszki na które nakłada się plasterki ryby. Można je udekorować przewiązując całość kawałkiem nori

Sushi temaki – tradycyjnie komponowany i przygotowywany własnoręcznie przez gości. Gotowe temaki to kawałek paska nori uformowany w rożek i wypełniony ulubionymi składnikami.

Sushi uramaki – zwane również California roll bardzo popularne szczególnie w USA to tak zwane „odwrócone maki”. W tej wersji ryż znajduje się na zewnątrz a nori i pozostałe składniki wewnątrz.

Sushi bardzo popularne jest w USA i tam powstało kilka odmian tej potrawy. Dodaje się do nich najczęściej serek Philadelphia, ugotowane lub smażone ryby (zamiast surowych). Powszechnym dodatkiem jest smażony krab. Dla dzieci powstały wersje sushi z naleśnikami, owocami i sosami na bazie nutelli. W klasycznych restauracjach takich wynalazków nie znajdziecie i powyższe informacje należy bardziej traktować jako ciekawostkę.

Sposób podawania sushi

Sushi można jeść na dwa sposoby – pałeczkami lub po prostu palcami. Profanacją jest używanie sztućców. 

Podajemy je zawsze z sosem sojowym oraz bardzo ostrym chrzanem wasabi. Dodatkiem, który zwykle dostajemy w restauracjach jest marynowany imbir, który „oczyszcza” kubki smakowe. Do picia podaje się najczęściej zieloną herbatę.

Wpis powstał na bazie informacji zawartych w Foodwiki: encyklopedii kulinarnej stworzonej przez Pyszne.pl

Dodaj komentarz