Kruche ciasteczka do mleka

Kruche ciasto to mój ulubiony rodzaj ciasta. Łatwe w przygotowaniu, szybkie do upieczenia i nie wymaga skomplikowanych składników. Zawsze w lodówce znajdziecie jakieś masło i jajka, mąkę też wielu z Was ma w szafce. Do tego tylko cukier wanilinowy, jakieś 30 minut czasu i mamy ciasteczka.

Składniki na kruche ciasteczka po zagnieceniu można zostawić na leżakowanie nawet przez całą noc w lodówce. Nie musi to być koniecznie 30 minut czy godzina. Ciastka już upieczone można przechowywać około 2 miesięcy w zamkniętej szczelnie puszce. Nic się wtedy z nimi nie dzieje. Dodając do nich np cynamon lub przyprawę piernikową mamy inne niż zwykle ciasteczka korzenne.

Kruche ciasteczka smakują najlepiej z ciepłym mlekiem lub kakao. Są idealne na wieczór przy dobrej książce lub filmie.ciastka-kruche-collage

Składniki:

  • 180 g masła 82%
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko i 1 zółtko
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • szczypta soli

Masło powinno być zimne. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Ja użyłam do zagniatania mojego Kitchen Aida z końcówką typu berło. Ciasto można zagniatać również na stolnicy. Ważne aby zrobić to szybko aby masło nie zdążyło nabrać temperatury. Następnie z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. U mnie ciasto leżakowało w lodówce całą noc.

Po schłodzeniu ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich szybko rozwałkowujemy na niewielkiej ilości mąki. Im cieniej rozwałkujemy ciasto tym lepsze ciasteczka uzyskamy. Moje ciasto miało około 2-3 mm grubości. Przy pomocy wykrawarki wycinamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 11-12 minut. Powinny się lekko zezłocić. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Gotowe ciasteczka można polukrować, polać czekoladą lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz