Krewetki w tempurze piwnej

Krewetki w tempurze to jedna z przystawek bez których nie wyobrażam sobie menu na domową posiadówkę. Połączenie klasycznej tempury oraz smaku nowego trunku Somersby z kwiatem bzu i limonką idealnie wpasowało mi się akurat na taką okazję. Oczywiście przepis możecie tak zmodyfikować aby uzyskać zwykłą tempurę. Korzystając jednak z okazji testowania nowego smaku warto pokusić się o wykorzystanie Somersby jako składnika kulinarnego. Piwo o nietypowym smaku nadaje zupełnie nowych doznań.

Idealnie chrupiące. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne w smaku. To największe zalety krewetek w  piwnej tempurze. Z przepisem poradzi sobie nawet największy kulinarny laik.

Bardzo dobrze smakują podane z salsa fresca.

krewetki-4920

Składniki:

  • 20 krewetek ugotowanych (Black Tiger)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • piwo Somersby ElderflowerLime (lodowate) – można zastąpić wodą gazowaną również lodowatą

Używałam mrożonych krewetek, które wcześniej rozmroziłam. Następnie delikatnie je umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Uważałam aby nie oderwać ogonków.

Z obu mąk oraz piwa przygotowałam ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Nie użyłam całej butelki piwa. Wystarczyło kilka łyżek. Do mieszania używałam trzepaczki. Ważne aby w cieście nie było grudek.

Każdą krewetkę. trzymając za ogonek zanurzałam w cieście. Następnie przekładałam do gorącego oleju (frytkownica 170 stopni). Smażyłam przez chwilę. Trzeba uważać aby krewetki się nie spaliły.

Podałam posypane świeżą kolendrą.

krewetki-4901

2 Comments

  1. Pingback: Tagliatelle z krewetkami w białym winie

  2. Pingback: Smażone tosty z pastą z krewetek i kolendry

Dodaj komentarz