Krewetki w maśle czosnkowym

Krewetki w maśle czosnkowymJak często udaje Ci się pójść do knajpy zamówić krewetki i otrzymać je w całości? Mam na myśli w całości znaczy z głową! Mi osobiście nie zdarzyło się to nigdy i po tym szkoleniu zdecydowanie wiem, że to dobrze.

Jeżeli jesteś tak samo wrażliwy jak ja to ten przepis nie jest dla Ciebie. Albo jest – tylko zamiast krewetek w całości po prostu kupisz krewetki już wstępnie oprawione.

Pomimo moich licznych doświadczeń kulinarnych, szkoleń, wizyt w restauracjach czy po prostu degustacji nadal nie mogę się przekonać to jedzenia pewnych rzeczy. O jednej z nich pisałam już wcześniej i były to żołądki. Rozszerzyłabym to o większość podrobów, flaki, ozorki, cynaderki i inne tego typu wnętrzności. Drugą rzeczą są to zdecydowanie pokarmy zawierające głowy. Pieczonego dzika również bym nie tknęła. Po prostu! Dla zasady i z przekoru.

krewetki przepisMuszę w tym miejscu dodać, że ten przepis poznałam na szkoleniu z flambirowania w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości. Przygotowywałam (dobra ja ze względu na obrzydzenie do obierania krewetek tylko asystowałam duchowo) wraz z moim kulinarnym partnerem Łukaszem – szefem kuchni jednej z warszawskich restauracji z kuchnią śródziemnomorską. Zaznaczam, że porcję ze zdjęcia zjadł on a dla mnie przygotował porcję bez głów.

Wiem Łukasz, że mnie czasem czytasz więc pozdrawiam! I mam nadzieję, że niedługo się zobaczymy!

Składniki dla 4-5 osób:

  • krewetki 31/40 obrane 600g
  • szalotka 200g
  • czosnek 100g
  • pieczona papryka/Aiwar 100g
  • masło klarowane 100g
  • winiak 50ml
  • natka pietruszki kilka listków

Czosnek kroimy w plastry, szalotkę w piórka. Obrane i odmrożone krewetki myjemy. Rozgrzewamy masło na patelni i dokładamy pokrojony czosnek i szalotkę. Smażymy aż się przyrumieni dodajemy pastę Aiwar oraz krewetki i chwilę smażymy. Dolewamy winiak i flambirujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy.

2 Comments

  1. Oj chyba też nie zjadłabym krewetki z głową 🙂 Jednak wersję bez główki – czemu nie, tym bardziej, że połączenie z czosnkiem wydaje się być wyśmienite!

Dodaj komentarz