Krem z pomidorów

DSC_0106Jakiś czas temu przedstawiałam przepis na krem z pomidorów, który przygotowałam dla TetraPak w ramach ich akcji karton zamiast konserwantów. Dzisiaj zdradzę Wam przepis, którego nauczyłam się na ostatnich warsztatach w Makro.

Jeżeli więc szukasz fajnego przepisu na zupę krem, które pokocha Twoje dziecko to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Składniki:

  • 150g pomidorów świeżych – sparzonych i obranych ze skóry
  • 500g pomidorów pelatti
  • 70g cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek bagietki lub innej białej bułki
  • kilka listków bazylii świeżej
  • śmietana 36% do dekoracji
  • wywar warzywny około 800ml
  • łyżka masła

Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez miąższu) oraz pomidory pellatti. Całość przesmażamy przez chwilę i zalewamy wywarem. Gotujemy około 40 minut. Następnie dodajemy pokrojoną bagietkę oraz posiekaną bazylię. Wszystkie składniki miksujemy blenderem a następnie przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy śmietaną lekko podbitą w pojemniku.

One Comment

Dodaj komentarz