Kopytka

DSC_0084Kopytka to tradycja w moim domu. Szczególnie teraz gdy do obiadu siada z nami nasza mała córka. Przepis bardzo prosty i znany na pewno przez wielu z Was.

DSC_0087Składniki:

  • 1,2 – 1,5kg ugotowanych ziemniaków i zmielonych w maszynce do mięsa na małych oczkach (można również utłuc tłuczkiem do ziemniaków)
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste ale nie powinno się kleić do rąk. Gdy ciasto już będzie zagniecione dzielimy je na kilka części i z każdej z nich rolujemy wałeczek o średnicy około 1 cm. Kroimy na kopytka lekko pod skosem.

Wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Odcedzamy łyżką cedzakową.

13 Comments

  1. Pingback: Kluski śląskiekulinarna piniata – fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami

  2. Pingback: Potrawka z kurczaka z suszonymi śliwkami

Dodaj komentarz