Kopytka z sosem pieczarkowym

Dania mączne to u nas jeden z obiadów, które zawsze znika szybciej niż się spodziewam. Kopytka i do nich różnego rodzaju sosy to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Można je przygotować wcześniej a na bieżąco wymyślać tylko odpowiednie sosy. A samo ich przygotowanie nie jest ani męczące ani trudne. Czasu na przygotowanie sosu zwykle potrzebujemy tyle samo ile na ugotowanie wody na kopytka. Jeżeli nie lubicie kopytek zawsze możecie ugotować po prostu zwykły makaron.

Składniki na kopytka:

  • 1,2 – 1,5kg ugotowanych ziemniaków i zmielonych w maszynce do mięsa na małych oczkach (można również utłuc tłuczkiem do ziemniaków)
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy gładkie ciasto, powinno być miękkie i sprężyste ale nie powinno się kleić do rąk. Gdy ciasto już będzie zagniecione dzielimy je na kilka części i z każdej z nich rolujemy wałeczek o średnicy około 1 cm. Kroimy na kopytka lekko pod skosem.

Wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Odcedzamy łyżką cedzakową.

Podajemy z sosem. Można je wcześniej podsmażyć chwilę na oleju aby pojawiła się lekko chrupiąca skórka.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • około 300g pieczarek
  • 1 szalotka
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • pół posiekanego pęczka natki pietruszki

Obrane pieczarki pokroić na połówki a następnie na ćwiartki. Szalotkę obrać i pokroić w kosteczkę. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć pieczarki, czosnek i szalotkę. Smażymy około 7 minut. Szalotka powinna się zeszklić a pieczarki lekko brązowieć. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy śmietanę i całość zagotowujemy jeszcze około 5 minut aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę, wyłączamy ogień i dokładnie mieszamy. Podajemy razem z kopytkami.

 

2 Comments

Dodaj komentarz