Kluski śląskie

Po kopytkach i babce ziemniaczanej przyszła pora na kluski śląskie. W sieci krąży wiele przepisów na ten prosty, obiadowy dodatek. Jedni dodają jajka, inni używają różnych rodzai mąk (kombinacje pszennej i ziemniaczanej w dziwnych proporcjach), jeszcze inni kombinują z doprawianiem i dodawaniem sody… Cóż… ja kombinować nie zamierzam i podam najprostszy na świecie przepis. Składa się on tylko z dwóch składników – ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej.

DSC_0148

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki – najlepiej w mundurkach, następnie obrane i przeciśnięte przez praskę (lub zmielone w maszynce do mięsa)
  • mąka ziemniaczana

Ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy od góry. Dzielimy całość na 4 części a następnie następnie jedną ćwiartkę odkładamy na bok. W to miejsce nasypujemy mąkę ziemniaczaną (objętościowo równą wyjętej części ziemniaków). Dodajemy pozostałe ziemniaki i dokładnie wyrabiamy na gładką masę.

Formujemy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Po środku kciukiem robimy dziurkę.

Wrzucamy na wrzątek (posolony) i gotujemy mniej więcej przez 10 minut od wypłynięcia.

Celowo w przepisie podałam proporcje a nie gotowe ilości. Każdy inaczej odmierzy ziemniaki. Jeden zważy surowe, inny ugotowane a jeszcze inny te zmielone. Nie da się również dokładnie zmierzyć ilości potrzebnej mąki. Dlatego metoda „na oko” w tym przypadku sprawdza się idealnie!

2 Comments

  1. Pingback: Duszony indyk z żurawiną i czerwoną cebulą

Dodaj komentarz