O kawach smakowych i syropach do kaw

DSC_0012Pisałam już o espresso. Pisałam już o ekspresie do kawy. Pisałam już o podstawowych rodzajach kaw mlecznych. Przyszła więc pora napisać troszeczkę o kawach smakowych.

Gdy zwykle chodzę do kawiarni „sieciówki” mój wzrok instynktownie przelatuje przez menu i zatrzymuje się zwykle na kawach smakowych. Najczęściej są to Caramel Latte albo Choco Latte. Zawsze sobie myślę, że napiłabym się zwykłego dobrego Latte a jednak wybieram te smakowe.

Czemu?

Zdziwisz się lub nie ale z prostej przyczyny. Po prostu nie wyobrażałam sobie zrobić takiej kawy w domu. Espresso czy Latte to prosta sprawa. Ale te wszystkie karmelowe czy czekoladowe bóstwa?

Gdy dostałam paczkę od Tchibo oprócz tych wszystkich świetnych rzeczy były w niej również syropy smakowe. Oczka mi się zaświeciły, mózg zaczął pracować a palce intuicyjnie zaczęły klepać po klawiaturze z google hasła z przepisami na kawy smakowe. Poszukałam, popytałam. Odbyłam więc parę wycieczek do kawiarni. I przygotowałam 3 przepisy na kawy smakowe – Latte Caramel, Choco Latte oraz na Pierniczkową Latte.

Latte Caramel

DSC_0017Składniki:

  • espresso
  • łyżeczka syropu carmelowego monin
  • łyżka sosu karmelowego/toffi do deserów + trochę do dekoracji na wierzchu
  • 150ml spienionego mleka 3,2%

Espresso parzymy i dodajemy do niego syrop. Mieszamy. Na dno szklanki wlewamy sos karmelowy. Zalewamy kawą z syropem. Delikatnie dolewamy świeżo spienione mleko. Na wierzchu robimy dekorację z sosu karmelowego lub posypujemy brązowym cukrem.

Choco Latte

DSC_0033Składniki:

  • espresso
  • łyżeczka syropu o smaku czekoladowego ciasteczka
  • łyżka sosu czekoladowego
  • 150ml spienionego mleka 3,2%
  • posypka czekoladowa na wierzch

Espresso parzymy i dodajemy do niego syrop. Mieszamy. Na dno szklanki wlewamy sos czekoladowy. Zalewamy kawą z syropem. Delikatnie dolewamy świeżo spienione mleko. Na wierzchu posypujemy czekoladą.

Latte pierniczkowa

DSC_0040Składniki:

  • espresso
  • łyżeczka syropu cynamonowo-imbirowego
  • 150ml mleka świeżo spienionego
  • mieszanka przypraw korzennych do posypania na wierzch

Espresso parzymy i dodajemy do niego syrop. Mieszamy. Delikatnie dolewamy świeżo spienione mleko. Na wierzchu posypujemy przyprawą.

Syropy, szklanki, kawę i ekspress możesz kupić w sklepie Tchibo. Szczególnie polecam zestaw syropów Monin – 6 smaków za niecałe 25zł (KLIK).

 

17 Comments

  1. Zdecydowanie kiedy robię bardziej ambitne przepisy z kawą lubię dodać troszkę syropu smakowego aby wzbogacić smak choć nadają się one wielu innych rzeczy również

  2. Widziałam te syropy w sklepach ale nie bardzo wiedziałam do czego one mogą się przydać. Dzięki za info, na pewno w przyszłości spróbuję. Póki co kupuję kawy smakowe rozpuszczalne – waniliowe, carmelowe a teraz zakupiłam czekoladowe. Zapewne to nie jest to, ale trzeba się ratować gdy nie ma się urządzenia do kawy w domu.
    Pozdrawiam

  3. Pingback: Sernik wiedeński z truskawkamikulinarna piniata – fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami

  4. Pingback: Pączki amerykańskie z dziurką - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

  5. Osobiście uzależniona jestem od syropu o smaku białej czekolady, która tworzy cudowną white chocolate mocha, jak w Starbucks 😀

  6. Co za fart! Akurat poszukiwałam takich syropów. Muszę koniecznie się wybrać do Tchibo! Widzę, że na stronie jest ten zestaw, ale nie ma tych syropów, które widzę u Ciebie, np. tego cynamonowo-imbirowego, pewnie zmienili ofertę „smaków”. 🙂
    Pozdrawiam, Marta

  7. Mam te syropy smakowe i świetnie sprawdzają się nie tylko w kawach, ale także w deserach, a ostatnio dodałam czekoladowego do ponczu do tortu, wyszło pysznie 🙂

  8. Piękne kawki ale jest w nich mały bubel. Zeby wyszło latte, najpierw wlewamy spienione mleko, czekamy chwilę i dopiero wtedy wlewamy espresso, dzięki czemu kawa ma trzy warstwy: mleko-kawa-spienione mleko. W kawiarni syrop dodaje się do mleka i razem z nim spenia, dodatek cukru (który jest w syropie) do mleka sprawia, że pianka lepiej się trzyma. Pozdrawiam

    • Ja też pracuję w kawiarni jako barista i chciałam zauważyć, że u nas nie dodaje się syropu do mleka przed spienieniem lecz lejemy na dno szklanki następnie jak jest powyżej-spienione mleko które się rozwarstwia i kawę wtedy tworzą się cudowne kolejne warstwy: syrop, mleko, kawa, mleczna pianka 😀

Dodaj komentarz