Kaszotto z kurczakiem, buraczkami i kalerosse™

Każdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse™! Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość. Kalerosse™ to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu – mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.

Kalerosse™ w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki. Piękny, efektowny wygląd to jednak nie wszystko. Unikalne połączenie charakterystycznego smaku brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.

Postanowiłam się przekonać czy rzeczywiście jest to takie cudo jak je opisują. Przygotowałam więc specjalnie dla was kaszotto z kurczaka z kaszą orkiszową, buraczkiem, porem, szalotką zatopionymi w białym winie z dodatkiem kalerosse™. Wyszło wyśmienite a do tego bardzo proste i jakże zdrowe!

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
  • 1 duży burak
  • 1 szalotka
  • 1/4 pora (białej części)
  • 1 saszetka (pół szklanki) kaszy orkiszowej lub pęczaku
  • kieliszek białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • szklanka bulionu drobiowo-warzywnego
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 garści kalerosse™
  • sól i czarny pieprz do smaku

Mięso myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym oraz solą i pieprzem. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i obsmażamy dokładnie kurczaka.

Szalotkę oraz pora kroimy drobno i dokładamy do kurczaka. Całość smażymy około 2 minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy tymianek oraz suchą kaszę. Obsmażamy jeszcze przez chwilę. Zalewamy winem, mieszamy i czekamy aż wino zacznie odparowywać.

Buraka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (lub kroimy w bardzo drobną kostkę). Dodajemy do garnka. Mieszamy i dodajemy ciepły bulion. Całość przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut co jakiś czas mieszając.

Kalerosse™ wyjmujemy z opakowania i kroimy na mniejsze części. Dodajemy do gotującego się kaszotto, mieszamy i dajemy mu około 2 minut aby smaki się połączyły. Wyłączamy gaz i podajemy na talerze.

Dodaj komentarz