Karmelizowane śliwki w winiaku z gałką waniliowych lodów

Dzisiaj ruszmy z cyklem „Potrawy na jesień/zimę„. Będzie smacznie! Będzie rozgrzewająco! Będzie rewelacyjnie! Na pierwszy ogień idzie deser, bo dawno nic fajnego nie pokazywałam. Moją propozycją będą karmelizowane śliwki z winiakiem podane z gałką waniliowych lodów.

Tego przepisu nauczyłam się na szkoleniu, które niedawno odbyłam. Przyznam szczerze, że dawno nic tak prostego nie robiłam a jest rewelacyjne!

Składniki:

  • mrożone śliwki 300g
  • cukier brązowy 50g
  • masło 1 łyżka
  • winiak 50ml
  • lody waniliowe 1-2 gałki

Na rozgrzanym maśle roztapiamy (karmelizujemy) cukier brązowy (jest mniej słodki i bardziej pasuje niż biały). Wrzucamy śliwki i mieszamy bez użycia łyżki (przechylamy garnkiem). Łyżka oblepi się cukrem bo obniży temperaturę. Całość zalewamy winiakiem i gdy mamy taką możliwość podpalamy. Gdy nie ma takiej możliwości to chwilę gotujemy aby alkohol odparował. Wykładamy na talerz gorące i dokładamy lody. Dekorujemy listkiem mięty. Podajemy natychmiast.

2 Comments

Dodaj komentarz