Karkówka. Ostra marynata. Grill.

karkowka-grill-4276

Długi weekend czerwcowy nie należał do najpiękniejszych. Udało mi się co prawda jednego dnia odpalić grilla i przygotować kilka potraw. No i oczywiście zdjęć.  Było smacznie i już nie mogę się doczekać powtórki z grilla i działki. Przeglądając pogodę długoterminową widzę, że znowu zaleje nas fala upałów. Cieszę się jak dziecko 🙂

Jednym z moich ulubionych dań grillowanych jest oczywiście karkówka. Aby jednak była ona miękka, aromatyczna i idealna należy ją dobrze zamarynować. Zwykle ten proces zaczynam 2 dni przed grillowaniem. Oto moja sekretna marynata. Podaję ją z prostą sałatką z pomidorków koktajlowych, zielonego ogórka i kukurydzy z dressingiem z vinegretu klastycznego. Idealnie pasuje również sos BBQ domowej roboty.

Składniki na marynatę na około 1kg karkówki:

  • 4-5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki musztardy (u mnie dijon)
  • 1 duża drobno posiekana cebula (najlepiej czerwona)
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • drobno posiekany majeranek (1 łyżeczka)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 5-6 łyżek oleju

Wszystkie składniki mieszamy razem i dokładnie zalewamy marynatą mięso (karkówka pokrojona w plastry). Odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Grillujemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej.

DSC_0083

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

3 Comments

  1. Zwróciłam uwagę nie tylko na karkówkę, ale również sałatkę i sos. Bardzo fajnie połączenie, ja ostatnio do karkówki zrobiłam sałatkę z majonezem, ale w sumie niepotrzebnie. Na tym weekendzie wykorzystam Twój sposób na grillowy przysmak 🙂

Dodaj komentarz