Jak ugotować ryż do sushi?

DSC_0808Instrukcja gotowania ryżu jest zamieszczona na każdym opakowaniu gdy kupimy ryż. Postanowiłam jednak podzielić się swoimi metodami na jego ugotowanie, doprawienie i przygotowanie.

Pierwszym etapem przygotowywania sushi jest ugotowanie ryżu. Jest to sztuka, którą w oryginale uczono się przez rok. No cóż… my tyle czasu nie mamy. Musimy więc improwizować trzymając się poniższych zasad:

1. Pierwszą rzeczą, którą bezapelacyjnie trzeba pamiętać jest płukanie ryżu ze skrobi. Płuczemy go w garnku, zalewając wodą i lekko przeczesując go palcami. Wodę wymieniamy około 3-4 razy do momentu aż będzie całkowicie przeźroczysta.

2. Do gotowanie nalewamy świeżej wody w ilości o 25% większej niż ilość samego ryżu. Na 500g ryżu nalewamy więc 625g wody. Powinna ona wystawać około 1 cm ponad powierzchnię ryżu.

3. Garnek do gotowanie powinien mieć grube dno. Najlepiej zaopatrzyć się w garnek elektryczny przeznaczony specjalnie do tego celu (koszt najtańszej wersji na allegro to 50zł). Ja gotuję w garnku od MG Home.

4. Ryż gotujemy pod przykryciem.

5. Ryż wraz z wodą zagotowujemy i gotujemy tak przez 5 min. Następnie zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

6. Ugotowanego ryżu nie wkładamy do lodówki. Silnie chłodnie wszelkie zapachy i mogłoby się okazać, że po wyjęciu z lodówki będzie pachniał wędliną lub po prostu lodówkowym plastikiem.

Marynata do ryżu (na 500g ryżu)

Oryginalnie ryż marynowany (doprawiany) był tylko octem ryżowym. Jednak dostosowując się pod gusta europejczyków do octu dodano również cukier oraz sól.

200ml octu ryżowego mieszamy z 3 łyżkami brązowego cukru oraz 1 łyżeczką soli. Dokładnie rozpuszczamy sól oraz cukier i dopiero wtedy zalewamy nim ryż (ciepły). Delikatnie całość mieszamy i odstawiamy aż ryż wystygnie oraz wchłonie naszą marynatę. Można go również rozłożyć na większej powierzchni aby szybciej wystygł.

DSC_0898

8 Comments

  1. Fajny bardzo blog 🙂 jutro robie sushi wg wszystkich twoich rad bo dzieki Tobie wiem wszystko po kolei co robic, jestes wielka , dziekuje 🙂 i pozdrawiam 😉

  2. Pingback: Sushi rolki - futomaki

  3. Pingback: Jak przygotować składniki do sushi?

Dodaj komentarz