Jak przygotować składniki do sushi?

skladnikiW tym cyklu ukazały się już dwa posty. Jeden był o tym jakie składniki trzeba kupić aby zabrać się za domowe sushi. Drugi natomiast o tym jak ugotować ryż. Dzisiaj pokażę Wam jak ja w domu przygotowuję składniki, które wykorzystuję przy rolkach.

 Wiele razy w domu robiłam sushi. Swego czasu nawet co tydzień. Wpadłam w amok i po prostu się w nim zakochałam. Wiele o nim czytałam w internecie. Byłam też na kilku kursach i udało mi się podpytać znajomego sushi-mastera o to jak najszybciej, najlepiej, najsmaczniej i, co ważne, najtaniej przygotować składniki potrzebne do przygotowania sushi dla mniej więcej 4 osób.

Składniki, których najczęściej używam i które stanowią stały punkt listu zakupów gdy planuję sushi to:

  • ogórek
  • marchew
  • rzepa japońska – wersję marynowaną kupuję w „kuchniach świata”
  • awokado – ważne jest aby było dojrzałe (położenie go na dzień lub dwa w okolicy jabłek skutecznie przyspieszy ten proces gdy w sklepie mają tylko wersję niedojrzałą)
  • łosoś – zawsze zamawiam stek z łososia ok 300g w „kuchniach świata” i odbieram tego samego dnia, którego przygotowuję sushi
  • paluszki surimi – choć mają niewiele wspólnego z krabem to jednak są bardzo wdzięcznym składnikiem do sushi szczególnie dla początkujących
  • krewetki – kupuję mrożone, surowe najczęściej w „kuchniach świata” lub u znajomego z pobliskiego „chińczyka”

DSC_0791

Marchew umyć, obrać i pokroić na pół wzdłuż. Następnie każdą połówkę pokroić jeszcze raz na pół (tym razem w poprzek). Tak samo jak w przypadku ogórka trzeba pokroić ją na paski. Dość cienkie i wąskie. Z czasem dojdziesz do wprawy.

DSC_0839Marchew jest dość twardym warzywem i nawet cienkie jej pokrojenie nie wyeliminuje chrupania podczas jedzenia. Przy sushi lepiej takie doznania ominąć. Dlatego proponuję aby ją zamarynować w zalewie octowej. Jest to taka sama zalewa jaką wykorzystujemy do przygotowania ryżu. Przepis znajdziesz w poście JAK PRZYGOTOWAĆ RYŻ DO SUSHI? Czas marynowania takiej marchwi to około 1-2 godziny. Warto od tego rozpocząć  przygotowywanie sushi.

ogorekOgórka należy umyć przekroić na pół wzdłuż, wydrylować przy pomocy łyżki miąższ ze środka. Każdą połówkę również należy pokroić na pół w poprzek. Następnie pokroić na paski. Po kilku razach dojdziecie do wprawy i będziecie wiedzieć na jaką grubość kroić jest najlepiej.

DSC_0844Awokado obieramy ze skórki, Kroimy na pół, wyjmujemy pestkę (ale nie wyrzucamy). Kroimy je na plasterki. Wkładamy do miski razem z pestką (zapobiega to czernieniu i sinieniu – podobno).

DSC_0861Ostatnim składnikiem jest japońska rzepa. Kroimy ją w dość grube paski. Nie trzeba jej dodatkowo marynować gdyż w Polsce dostępna jest w wersji już zamarynowanej i gotowej do spożycia.

DSC_0866Łososia myjemy i pozbawiamy ości. Najlepiej robić to pęsetą lub szczypcami. Kroimy na równe, dość grube paski.

Krewetki to (przynajmniej dla mnie) najtrudniejszy składnik sushi. Robiłam według przepisu z bloga mojego znajomego LINK. Niestety nie wyszło mi to tak jak chciałam. Nie wiem czemu ale krewetki się na tych patyczkach pozwijały. Niemniej jednak możecie spróbować je tak przygotować. Ja przekroiłam każdą krewetkę na pół i pozbawiłam twardego pancerzyka.

I tak oto udało się przygotować składniki do sushi. Wieczorem pojawi się post o tym jak przygotować naszą pierwszą rolkę. Zapraszam!

15 Comments

  1. Świetna prezentacja. Nie uważam, żeby przygotowanie składników było specjalnie trudnym zajęciem, ale wymaga pewnej wprawy. Dzięki temu wpisowi łatwo uniknąć potknięć i problemów technicznych, np. zbyt grubych kawałków podczas rolowania. Ja musiałem trochę siarczyście pokląć zanim udało mi się dojść do wprawy. Dziękuję za ten wpis i pozdrawiam!

  2. ja sam często jadam sushi z krewetek i z tymi dziwnymi paluszkami, ale muszę przyznać, jak ostatnio sprawdziem ich skład trochę się przeraziłem

  3. Świetny pomysł z tą marynowaną marchewką. Nie wpadłabym na to. Gdyby nie to, że nie cierpię sushi to bym się skusiła na zrobienie go samodzielnie 🙂

Dodaj komentarz