Jabłka w cieście kokosowym

Zdaję sobie sprawę, że przerwa na blogu była strasznie długa. Niestety problemy techniczne okazały się być zdecydowanie poważniejsze niż wydawało się to na początku. Moja wcześniejsza radość z naprawienia problemu była przedwczesna dlatego teraz jestem bardziej ostrożna w wydawaniu jakichkolwiek oświadczeń. Jestem natomiast bardzo dobrej myśli i od przyszłego tygodnia ruszam już pełną parą w kuchni, zamiast siedzieć dniami i nocami przed ekranem monitora.

Dzisiaj przepis na mój ulubiony deser na ciepło i na szybko – jabłka w cieście kokosowym. Kilka składników, chwila cierpliwości i mamy cudowną słodką przekąskę.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Mieszamy. Dodajemy jajko oraz mleko i miksujemy wszystko na wysokich obrotach miksera do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Odstawiamy aby składniki ciasta się połączyły.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni.

Plasterki jabłka maczamy w cieście i zanurzamy w gorącym oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Dodaj komentarz