Gulasz wołowy z pieczarkami

gulasz-wolowy-4360

 

Syte obiady, typu gulasze to nie jest dobry materiał na bloga na dzisiaj. Pogoda dopisuje większość z Was pewnie siedzi nad morzem, jeziorem lub w górach. Część z Was przeklina do ekranu monitora siedząc właśnie w pracy. Ja właśnie skończyłam szykowanie sałatek i kanapek oraz pakowanie sprzętu plażowego. Razem ze znajomymi udajemy się na szybki, jedno-dniowy wypad nad pobliskie jeziorko Dziekanowskie. Pomyślałam sobie jednak, że mogłabym dzisiaj coś nowego wrzucić na bloga. Napatoczyły mi się zdjęcia tego gulaszu i przypomniało mi się, że on był naprawdę bardzo dobry. Warto więc podzielić się z Wami tym przepisem.

A nóż widelec, ktoś właśnie planował gulasz na obiad…

 

Składniki (dla 4-6 osób):

  • udziec wołowy 500g
  • cebula 100g
  • pieczarki 150g
  • wywar drobiowy 500ml
  • śmietana 30% 100ml
  • koncentrat pomidorowy 100g
  • musztarda delikatesowa 20g
  • mąka do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia
  • sól i czarny świeżo mielony pieprz

Cebulę koimy w piórka, czosnek w plastry, pieczarki na 8, mięso na grubą kostkę i oprószamy w mące. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę. Dokładamy obtoczone w mące mięso. Po chwili dodajemy pieczarki. Następnie musztardę, koncentrat i zalewamy wszystko wywarem. Gotujemy przez chwilę. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.

6 Comments

  1. Pingback: Idealne placki ziemniaczane z sosem grzybowo-śliwkowym

  2. Jak nie, jak tak 😀
    Dzisiaj właśnie zjedliśmy gulasz z kopytkami, jakoś temperatura stC za oknami nam nie przeszkadzała 🙂

  3. Syty obiad to dla mnie jak najlepszy temat na bloga, bo właśnie tak tutaj trafiłem 🙂 Moje fitnessowe postanowienie noworoczne przynosi mi efekty i teraz przyszedł czas na zwiększenie nieco masy ciała 🙂

    Wyrzucę tylko z przepisu musztardę i olej zamienię na oliwę i jutro robię coś takiego na obiad – szczególnie że w przepisie są moje ulubione pieczarki 😀

    Wielkie dzięki!

Dodaj komentarz