Grillowany łosoś w orientalnej marynacie z sałatką z owoców egzotycznych

Ten przepis na grillowanego łososia podbił moje serce i podniebienie. Danie to poznałam na warsztatach Akademii Smaku Siemens, którą ostatnio odwiedzam regularnie. Pierwotnym autorem przepisu jest Konrad Birek – szef restauracji SOWA&Friends w Warszawie. W domu dokonałam jednak kilka poprawek i przedstawiam Wam dzisiaj przepis z moimi „udoskonaleniami”.

Na danie składa się łosoś, którego można podać opcjonalnie z sosem wasabi (ja w domu tego nie zrobiłam, ale gdy będę go robić następnym razem na pewno go zrobię). Oprócz łososia warto przygotować poniższą sałatkę z owoców. W jej składzie znajdziemy melona, mango i kiełki. Pyszota!

losos-z-salatka-3493Składniki:

  • dzwonka łososia (oryginalnie filet) około 600g
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 0,5 łyżeczki oleju sezamowego
  • 0,5 łyżeczki pasty Sambal Oelek (do kupienia np w Kuchniach świata – około 6zł)
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru (można zastąpić sproszkowanym)

Sos sojowy, miód, olej sezamowy, Sambal Oelek, czosnek oraz imbir mieszamy w misce i odstawiamy. Na 30 minut przed grillowaniem łososia smarujemy pędzelkiem każdy kawałek ryby. Grillujemy z obu stron (ja użyłam patelni grillowej ale gdy tylko rozpocznie się sezon na grilla drzewnego – to będzie mój przepis na ten sezon!)

Składniki na sos wasabi:

  • 100ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka wasabi
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól do smaku

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Składniki na sałatkę:

  • 1 mango – obrane i pokrojone na zapałki
  • 1 melon galia – obrany, oczyszczony i pokrojony na zapałki (ja użyłam melona żółtego bo jest mniej słodki)
  • sok z 0,5 limonki
  • 1 mały pęczek kolendry – posiekany
  • kilka plastrów marynowanego imbiru
  • 50g kiełków słonecznika oraz kiełków fasoli mung (ja użyłam tylko fasoli)
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu

Wszystkie składniki sałatki łączymy w dużej misce. Najlepiej przygotować ją 5 minut przed podaniem.

4 Comments

  1. Pingback: Pstrąg łososiowy z ryżem po indyjsku

  2. Super pomysł. Wielki plus na to, że nie smażyłaś na patelnii łososia. Jest to jedna ze smaczniejszych ryb, i szkoda, aby traciła swoje wartości odżywcze w trakcie smażenia.

Dodaj komentarz