Gotowanie na szybko: Sałatka nicejska z makaronem penne

Czasem brakuje mi pomysłów na lunch do pracy. Tym razem jednak z pomocą przyszedł sam David Gaboriaud i na ostatnich warsztatach zainspirował mnie przepisem na sałatkę nicejską z makaronem penne. Jej przygotowanie trwa ledwie tyle ile ugotowanie makaronu (około 12 minut). Jest pożywna i dobrze zblilansowana. Smaczna. Samo dobre!

sałatka-nicejska-0630

Składniki:

  • 250g makaronu penne
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zielonych oliwek
  • 1 pęczek bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 10 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz czarny do smaku

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cedzimy i płuczemy pod zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo. Tuńczyka odsączamy z zalewy.

Sok z cytryny, oliwę oraz posiekane zioła łączymy w miseczce. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Odstawiamy.

Do dużej miski przekładamy ugotowany makaron, pokrojone oliwki oraz rozdrobnionego tuńczyka. Dodajemy dressing przygotowany wcześniej. Mieszamy. Na wierzch układamy obrane i pokrojone na ćwiartki jajka. Pomidory podsmażamy na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Układamy na sałatce. Dekorujemy bazylią.

Dodaj komentarz