Fotografia kulinarna dla blogerów – recenzja


fotografia-dla-blogerow-4370

„Fotografia kulinarna dla blogerów” to 3 książka wydana przez Helion dotycząca fotografii kulinarnej. Po „Fotografii kulinarnej” i „Ujęciach ze smakiem” przyszedł czas na książkę napisaną przez blogera dla blogerów stricte. Matt Armendariz prowadzi bloga od 2005 roku i jest fotograficznym samoukiem. Tak jak każdy z nas początki miał trudne a jego zdjęcia pozostawiały wiele do życzenia. Nie poddał się i po kilku latach stał się jednym z bardziej rozpoznawalnych fotografów żywności.

Zrzut ekranu 2014-06-27 o 09.10.37

http://mattbites.com

„Fotografia kulinarna dla blogerów” dedykowana przede wszystkim osobom prowadzącym blogi kulinarne. W przystępny sposób przedstawił sposób fotografowania najczęstszych „bolączek” typu zupy czy desery w szklankach (jak unikać odbić w szkle). Ciekawie opisuje również podstawy fotografii, oświetlenie, głębię ostrości (chociaż temat potraktował zbyt zdawkowo), rodzaje aparatów. Podaje kilka przydatnych rad dotyczących codziennego warsztatu pracy, planowania sesji, wydobywania piękna nawet z mało atrakcyjnych potraw. Używa przy tym potocznego języka, czasem ocierając się nawet o kolokwializm. Przypomina mi to publikację Helene Dujardin.

Jest to jednak pierwsza książka w której jedzenie nie zostało potraktowane jako rekwizyt czy przedmiot. Autor wyraźnie podkreśla, że trzeba je szanować (nie wchodzą w grę żadne pianki do golenia, oleje silnikowe czy tektura – używane w profesjonalnej fotografii kulinarnej). Wszystkie potrawy są jadalne i sfotografowane tuż przed konsumpcją. Jest to trend, który na co dzień prowadzi prawdziwych blogerów kulinarnych i odróżnia ich od fotografów żywności.

Książka przeznaczona jest dla amatorów. Uważam, że każdy kto właśnie zaczyna swoją przygodę z blogowaniem a co z tym idzie – fotografowaniem dań powinien się w tę pozycję zaopatrzyć. Na stronie wydawnictwa Helion możecie zobaczyć kilka stron z książki.

One Comment

Dodaj komentarz