Espresso? ESPRESSO!

espressoBazą wszystkich rodzajów podawanej kawy jest espresso. Podawana w filiżance w formie klasycznej, bardzo aromatycznej czarnej kawy. Miłośników takiej formy jest wielu, a obecnie w Polsce można zauważyć w kawiarniach coraz więcej osób zamawiających właśnie espresso.

Powód? Jest to najbardziej aromatyczna i szlachetna z kaw.

Z jakiej kawy jest przygotowywana? Najczęściej ze 100% Arabiki, ale można się również spotkać z mieszanką Arabiki i Robusty. Ja osobiście jestem zakochana w mieszance 80% Arabiki i 20% Robusty. I gdy idę do kawiarni zawsze pytam jaka kawa jest używana w danym lokalu.

Arabika nadaje napojowi kwaskowatości, delikatności oraz cytrusowego posmaku. Domieszka Robusty dodaje posmaku gorzkiej czekolady oraz nadaje ładniejsze wykończenie w postaci cremy (pianka na espresso). Kawy na bazie 100% Arabiki często tracą cremę w niedługim czasie po jej przygotowaniu, nie jest ona tak intensywna i nie ma takiego ładnego koloru.

Espresso nie powinno przekraczać objętości 30 ml i powinno być wypijane zaraz po zaserwowaniu. Zawsze powinno się je parzyć z 7-9g świeżo mielonej kawy (lub kawy zamkniętej w kapsułkach). To gwarantuje nam to co w espresso jest najlepsze – aromat i smak! Nie jest to kawa, którą sączy się godzinami. To szybki „szot” przy którym wskazane jest siorbać*. Ciekawe jest, że ze względu na sposób przygotowania (krótkie parzenie, nie przepalenie wrzątkiem, duża ilość kawy na jej niewielką objętość) – jest to najzdrowsza forma kawy (w porównaniu do kawy z ekspresu przelewowego, czy takiej zaparzanej prosto w szklance tzw. „plujka”). Zawiera również najmniejszą ilość kofeiny!

*serio! Chociaż to strasznie śmiesznie wygląda 🙂

jak parzyć espressoJeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem dobrego ekspresu do kawy (ciśnieniowy z młynkiem do kawy i dobrą dyszą do spieniania mleka) to prawdopodobnie często pijesz w domu porządne espresso. Ja posiadam ekspres na kapsułki. Nie mam miejsca na wielki ekspres do kawy, który zajmowałby mi pół blatu. Nie mam też miejsca na oddzielny młynek do kawy i głęboko wierzę w to próżniowe pakowanie kawy w kapsułki. Kupno takiego ekspresu to koszt około 200-300zł (w zależności od promocji). Wybór kapsułek również jest zadowalający. W Tchibo są 3 rodzaje kapsułek espresso standardowych oraz 1 rodzaj espresso w wersji limitowanej.

Espresso kräftig – mocne i intensywne espresso

Espresso elegant – łagodniejsze (to moje ulubione i podejrzewam, że wasze też będzie jak spróbujecie)

Espresso entkoffeiniert – bezkofeinowe espresso

Grand Classé Peru Chakana – w wersji limitowanej z lekkim dodatkiem gałki muszkatołowej

Jeżeli nie masz ekspresu na kapsułki i w Twoim ekspresie nie wystarczy nacisnąć 1 przycisku aby otrzymać espresso ale masz zwykły ekspres ciśnieniowy to również bardzo dobrze. W kolbę nakładasz 7-9g (ok. 2 łyżeczek) świeżo zmielonej kawy i ubijasz np dnem kieliszka. Czas parzenia (przelewania się wody pod ciśnieniem przez kolbę) to 30 sekund. W tym czasie powinieneś uzyskać 30 ml espresso (jeżeli mniej to następnym razem ubij kawę nieco lżej, jeżeli więcej niż 30ml to znaczy, że ubiłeś za słabo).

Ze względu na wiele smaków, które można poczuć pijąc espresso – w kawiarniach często do espresso podawana jest woda. Pij ją zawsze przed kawą! Przepłukujesz w ten sposób kubki smakowe. Nie narazisz się również na śmiech obsługi na zapleczu.

Jak podać espresso?

Espresso podawać należy w specjalnych filiżankach (najczęściej o pojemności na podwójne espresso około 70ml). Takie jak te na zdjęciu możesz kupić w sklepie Tchibo. Mój ekspres to Caffisimo Piano Black a zaparzałam espresso elegant.

Tak jak wspomniałam wcześniej, prawidłowo zaparzone espresso jest bazą dla pozostałych rodzajów kaw – Latte, Latte Macchiato oraz Cappuccino. Jak one wyglądają? Jak je przygotować w domu? Jak udekorować?

O tym dowiecie się już w następnym poście z cyklu „Wszystko co chcesz wiedzieć o kawie”.

18 Comments

  1. Pingback: Mocca i croissant - idealne śniadaniekulinarna piniata – fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami

  2. Pingback: Domowe Frappuccinokulinarna piniata – fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami

  3. Pingback: O kawach smakowych i syropach do kaw - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

  4. A te kapsułki z Tchibo w środku kryją kawę, czy jakiś nieszczęsny koncentrat?
    Po kursie baristycznym mam pod tym względem pewne skrzywienie 😉 A do ubijania kawy najlepszy jest niestety tamper. Niestety, bo kosztuje niebotycznie dużo pieniędzy! Ale dokładnie ubija kawę, nic nie wychodzi bokami. A dobrze ubita kawa w portafiltrze, to dobrze espresso 🙂

    • W kapsułkach jest 100% kawa arabika. Niestety nie ma mieszanki z robustą.

      Co do tempera to fakt jest najlepszy. Ale na domowe potrzeby jest zdecydowanie za drogi. Nie wspomnę już, że trzeba mieć bardzo dobry ekspres ciśnieniowy z kolbą. Te które ja oglądałam miały plastikowe kolby. Ubijanie kawy temperem w takiej kolbie byłoby co najmniej śmiesznie…

  5. Pingback: Z mlekiem? OBOWIĄZKOWO! | kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestylekulinarna piniata – przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

      • Dzięki za odpowiedź. mam już mętlik w głowie 😉 Najpierw miałam kupić Mukkę Bialetti ;). Potem pomyślałam, o kapsułkowych. Gdy już byłam zdecydowana na Tchibo, pojawił się Nespresso 😉 I kup to sobie człowieku prezent Gwiazdkowy 😉

        • U nas było podobnie. Chcieliśmy kupić ekspres klasyczny ciśnieniowy. Jak poszam do sklepu pomacać to się załamałam. Za 500zł były tylko takie z plastikowymi kolbami, które wyglądały jak zabawki dla dzieci. Jeden mi się spodobał ale kosztował ponad 1700zł… Mąż się nie zgodził. Stanęło więc na tchibo. Innych kapsułkowych nie brałam pod uwagę bo konieczna była mi dysza do spieniania mleka.

          • Właśnie w chibo podoba mi się ta dysza, nie próbowałam kawy. Może spórbuję ja kbędę w CH na zakupach. Teraz, przez to moje niezdecydowanie odkladam zakup 😉 Rzadko piję kawę (ale to dlatego, że lubię kawę z ekspresu .. a w domu ma awaryjną rozpuszczalna … )

          • Polecam spróbować kawy w ich sklepie i od razu szkolenie z tego ekspresu. Albo od razu go pokochasz i kupisz albo będziesz szukać dalej.
            Ja odkąd go mam już nie piję kawy rozpuszczalnej 😀

  6. Rzadko piję kawę, ale na taką jak u Ciebie na zdjęciu bym się skusiła 🙂 I dzięki za info o wodzie, którą dają w kawiarniach wraz z kawą – zapamiętam na przyszłość 🙂

Dodaj komentarz