Drożdżowe bułeczki z nutellą

Nie wiem czy to jesienna słota tak na mnie działa czy po prostu dorosłam do pieczenia domowego pieczywa. Niedawno publikowałam przepis na chałkę a w zanadrzu mam jeszcze przepis na dwa rodzaje szybkich chlebków (w tym jeden bezglutenowy).

Zdecydowaną zaletą domowych wypieków jest ich jakość. Niedaleko domu mamy bardzo przyzwoitą piekarnię jednak od jakiegoś czasu ona również serwuje pieczywo nie pierwszej jakości. Pogoda również działa na mnie motywująco. Wolę poświęcić 3 godzinki (z wyrastaniem) i upiec domowy chleb niż zebrać się i wyjść po pieczywo. Tym bardziej, że do wieczora i tak będzie już nieświeże.

Dzisiaj publikuję przepis na domowe drożdżówki z nadzieniem w postaci nutelli. Biorę tym samym udział w akcji Wypiekanie na śniadanie wraz z kilkorgiem blogerów do których linki zamieszczę pod przepisem.

buleczki-nutella-6259buleczki-nutella-6270

Składniki (u mnie wyszło 12 całkiem dużych bułeczek):

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • szklanka mleka
  • 80g masła
  • 80g białego cukru
  • 30g świeżych drożdży
  • sól
  • kilka migdałów lub orzechów do środka – u mnie orzechy laskowe
  • nutella
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek

Roztopione masło mieszamy z mlekiem. Podgrzewamy do letniej temperatury. Dodajemy rozkruszone drożdże i dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie zagniatamy. Ciasto nie powinno się kleić do rąk i ładnie powinno błyszczeć (zagniatałam robotem około 5-7 minut). Odstawiamy na 1-2 godziny przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.

*Składniki można włożyć również do automatu do pieczenia chleba i włączyć program wyrastanie. Po tym czasie postępować dalej według przepisu poniżej.

Gdy ciasto wyrośnie zbijamy pięścią aby je odgazować. Na wysypanej niewielką ilością mąki stolnicy rozwałkowujemy cienko porcję ciasta. Wycinamy prostokąty 10×14 cm. Na 1/3 długości nacinamy paski. Na nieponacinanej części nakładamy nutellę oraz orzechy. Zawijamy tak aby paski były na wierzchu. Zamykamy na bokach aby nutella nie wyciekła podczas pieczenia. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Powinny się ładnie zrumienić na wierzchu.

buleczki-nutella-6267

Razem ze mną w tym tygodniu piekły Mia cucina, Moje domowe kucharzenie, Gotowanie i pieczenie, Cukry proste, Smaczna pyza, Grunt to przepis, Smaki mojego domu, Prawo do gotowania z pasją, Stylowa kuchnia, Matka wariatka oraz Jolanta Boczkowska.

13 Comments

  1. Pingback: DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ | matkaWariatka

Dodaj komentarz