Domowy makaron – banał czy wyzwanie?

Domowy makaron – nie pamiętam dokładnie jak zaczęła się moja z nim przygoda. Zdecydowanie drogowskazem w tym kierunku okazały się jedne z warsztatów kulinarnych w których brałam udział. Zadziwiło mnie w jak prosty sposób można przygotować makaron w domu. Zdecydowaną zaletą takiego makaronu jest dowolność składników w nim użytych. Możemy dodać do niego przyprawy (np. kurkumę lub słodką mieloną paprykę), zioła (np. natkę pietruszki) lub warzywa (np. puree z dyni, marchewki czy szpinaku). Uzyskamy wtedy oryginalny smak za stosunkowo niską cenę (makarony smakowe są obrzydliwie drogie). Możemy zawsze użyć mieszanek ulubionych mąk (gryczana, razowa, semolina czy zwykła pszenna). Same plusy. Domowy makaron polecam się osobom, które zwracają uwagę na to co jedzą oraz lubią popisywać się w kuchni. Nie mam oczywiście nic do makaronów kupnych, bo sama używam ich w kuchni dość często. Jednak gdy masz dodatkowych 15 minut na przygotowanie czegoś ekstra do obiadu. Polecam własnie domowy makaron.

Przykładów na dania z makaronem jest mnóstwo. Na blogu znajdziecie przepis na makaron z owocami morza i białym winem, makaron z krewetkami. Super smakuje również łosoś z makaronem.]

redmond-parpadelle-6553-660x994-horz

Składniki (dla 2 osób):

  • 100g mąki (ja użyłam mąki typu semolina)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera (lub na stolnicę) i zagniatamy. Najlepiej spisuje się robot planetarny z hakiem do zagniatania twardych ciast. Jeżeli nie posiadasz w domu takiego miksera najlepiej zagnieć ciasto ręcznie. Zajmie to dosłownie chwilę. Ciasto powinno być twarde ale elastyczne. Nie powinno kleić się do rąk.

Wałkujemy albo przy pomocy wałka albo maszynki do makaronu (przesypanej mąką). Ważne jest aby makaron podczas wałkowania na najgrubszym oczku (nr 1) składać kilka razy i wałkować powtórnie. Dzięki temu ciasto zamiast się kruszyć będzie elastyczniejsze. Ja tę czynność powtarzam co najmniej 5 razy. Po rozwałkowaniu na pożądaną grubość płaty ciasta kroimy wedle uznania (na wstążki lub spaghetti).

Gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty w zależności od grubości makaronu.

Jeżeli przygotowujemy domowy makaron dla większej ilości osób możemy spokojnie zwiększać ilość mąki i jajek. Zasada jest jedna – na 100g mąki zawsze dodajemy 1 jajko (wielkości M).

One Comment

  1. Pingback: Makaron z boczkiem, pomidorami, chili i czarnymi oliwkami

Dodaj komentarz