Domowe lody straciatella – na ochłodę lata!

Przepis na lody domowe w chyba najpopularniejszym i uwielbianym przez wszystkich smaku – straciatella. Od siebie dodałam trochę aromatu waniliowego bo po prostu go ubóstwiam. Poniżej moje pierwsze zdjęcia lodów, które nie było wcale tak łatwo wykonać.

Na ostatnich warsztatach w kuluarach rozmawialiśmy o lodach. Nie pamiętam dokładnie z kim o tym rozmawiałam ale zmotywowałam się wtedy do zrobienia lodów własnoręcznie i to bez maszyny do lodów. I choć na pewno łatwiej byłoby przy jej użyciu – lody udały się! 

Jestem z tego powodu bardzo dumna bo są to moje pierwsze w życiu własnoręcznie zrobione lody. 
Bye! Bye! Panie Grycan co weekend 🙂

Przepis na lody straciatella z wanilią i czekoladą.

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru – ja dałam mniej i żałuję
  • 2 łyżki cukru pudru – do białek
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • szklanka śmietanki kremówki
  • laska wanilii
  • 4 jajka
  • posypka do tortów czekoladowa lub takie granulki czekoladowe jak dodają czasem do jogurtów np fantasia

Wanilię dzielimy na kawałki i dodajemy do mleka. Całość zagotowujemy i studzimy. Wyławiamy wanilię (np przez sitko). Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy schłodzone mleko bardzo powoli i ubijamy. Naczynie ustawiamy do kąpieli wodnej i cały czas ubijając czekamy aż masa zgęstnieje. Chłodzimy.
Śmietanę ubijamy na puch, oddzielnie ubijamy białka z cukrem pudrem.
Wszystkie 3 masy łączymy ze sobą bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodaję czekoladowe wiórki/posypkę/granulki i mieszamy. Przekładamy do formy i wstawiamy do zamrażalnika. Co jakiś czas wyjmowałam i mieszałam żeby nie zrobiły się kryształki. I tak to całkowitego zamrożenia.

4 Comments

Dodaj komentarz