Domowe burgery z wołowiny – proste i szybkie

We wcześniejszym wpisie mocno zachwalałam Wam formę do pieczenia bułek na burgery pora więc przedstawić Wam przepis na najprostsze na świecie domowe burgery. Ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej czasu niż przygotowanie burgerów kupionych w sklepie. Zresztą tym gotowym według mnie jest dalej do mięsa a ich wygląd przypomina bardziej przemielony karton. A ja cały czas powtarzam, że w jedzeniu typu fast food nie ma nic złego pod warunkiem, że wiemy z czego jest przygotowane.

Gdy więc mamy już domowe bułki do burgerów pora na odrobinkę mięsa. Listę składników znajdziecie poniżej a ja póki co napiszę Wam kilka dobrych rad. Po pierwsze ważne jest aby burgery przygotowywać z dobrej jakości, świeżego i własnoręcznie zmielonego mięsa wołowego – najlepiej do tego celu sprawdzi się antrykot gdyż zawiera trochę naturalnego tłuszczu, który podczas smażenia nada mięsu soczystości. Po drugie – burgery podobnie jak steki zawsze smażymy na patelni bez dodatkowego tłuszczu, najlepiej teflonowej aby uniknąć nadmiernego przywierania. Ja od jakiegoś czasu używam patelni grillowej, którą w dobrej cenie znalazłam w sklepie Tescoma. Rozgrzewam ją do bardzo wysokiej temperatury na największym palniku i każdego burgera obsmażam przez około 2-3 minuty z każdej strony. Moja patelnia oprócz dobrej jakości powłoki teflonowej ma również odczepianą rączkę – dzięki czemu można ją używać również w piekarniku.

Składniki na burgery z wołowiny:

  • około 1 kg dobrej jakości wołowiny – antrykot
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonych ulubionych przypraw (papryka słodka, tymianek, rozmaryn, ziarna kolendry, kminek)
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • odrobina soli
  • żółtko

Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Chodzi o to aby z mięsa nie zrobiła się papka a jego kawałki powinny być wyczuwalne podczas jedzenia. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, pieprz, sól oraz mieszkankę przypraw. Mięso dobrze wyrabiamy najlepiej ręcznie. Dodajemy żółtko i wszystko razem dokładnie wyrabiamy.

Formujemy burgery mniej więcej po 150g, starając się aby ich średnica była nieco większa niż upieczonych przez nas bułek. Smażymy z obu stron po około 2 minuty.

Pod koniec smażenia mięsa na patelni kładziemy również przekrojoną na pół bułkę. Rumienimy ją od wewnątrz (zapobiegnie to namiękaniu sosem). Domowe burgery podajemy z ulubionym sosem np czosnkowym lub musztardowym oraz warzywami (pomidorem, ogórkiem i sałatą rzymską).

One Comment

Dodaj komentarz