Deser czekoladowy z gorącymi malinami

Kilka dni temu miałam niesamowite szczęście uczestniczyć w warsztatach cukierniczych. Prowadził je znany z kuchni Lidla oraz cukierni Sowa – Paweł Małecki. Przygotowywaliśmy deser czekoladowy z gorącymi malinami i dzisiaj ten przepis pokażę również Wam.

Warsztaty były połączone z premierą nowej książki wydanej przez Lidl. W zeszłym roku furorę zrobiła książka Karola i Pascala z daniami obiadowymi. W tym roku przyszła więc pora na słodkie przepisy. Recenzję tej książki i kilka fotek będziecie mogli zobaczyć za kilka dni na blogu.

lidl-4677-side

IMG_0039 IMG_9940 IMG_9930 IMG_9928

Deser składa się z kilku elementów. Podstawę stanowi biszkopt czekoladowy bez mąki, który przypomina lekko brownie. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Może stanowić postawę wielu innych deserów a barierę stanowi jedynie nasza wyobraźnia.

lidl-4729

IMG_0201

Składniki na biszkopt bez mąki:

  • 3 białka
  • 80g cukru
  • 3 żółtka
  • 60g masła
  • 250g czekolady deserowej minimum 70%

Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem. Dodajemy żółtka i delikatnie łączymy. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do jajek delikatnie mieszając. Ważne aby białka nie straciły swojej struktury. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy na grubość około 0,5cm. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

lidl-4689-checker

Na biszkoptowym spodzie znalazł się krem czekoladowy. Idealny, delikatny i aksamitny a jego przygotowanie nie jest trudne.

Składniki na mus/krem czekoladowy:

  • 25g cukru
  • 40 ml wody
  • 2 żółtka
  • 150g czekolady deserowej
  • 200ml śmietanki 30% UHT

Wodę i cukier zagotowujemy w niewielkim rondelku. Całość gotujemy do momentu ąż pojawiające się na powierzchni bąbelki nie będą pękały od razu. W zależności od wielkości rondelka i płomienia uzyskujemy ten efekt po 5-7 minutach gotowania. Konsystencja również jest gęstsza i przypomina syrop. Roztrzepujemy żółtka i dodajemy do nich jeszcze gorący syrop cały czas intensywnie mieszając.

Czekoladę roztapiamy w mikrofalówce. Ubijamy śmietanę na sztywno. Powoli i na zmianę dodajemy czekoladę (ciepłą ale nie gorącą) i śmietanę do przygotowanych wcześniej żółtek. Mieszamy delikatnie aż do połączenia składników. Mus powinien się błyszczeć i mieć jednolity kolor. Wstawiony do lodówki twardnieje.

lidl-4706

Na wierzchu pojawiła się kruszonka migdałowo-limonkowa. Jej przygotowanie to chwila a niewykorzystany nadmiar można przetrzymywać w słoiku i wykorzystywać np do deserów z owoców i jogurtu.

Składniki na kruszonkę:

  • 80g mąki migdałowej
  • 80g mąki pszennej
  • 90g masła
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 80g cukru

Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ręcznie na kruszonkę. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do momentu aż się zrumieni. Od czasu do czasu warto ją na blasze przemieszać. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Zwieńczeniem całego deseru jej sos na bazie malin i wina. Podobny przygotowywałam do polędwiczek i wątróbki. Ten jest o wiele bardziej słodki (zamiast brązowego cukru, użyty został zwykły biały) i zawiera cynamon.

Składniki na sos malinowy:

  • 500g mrożonych malin (można użyć również mieszanki owoców leśnych)
  • 150ml wina czerwonego wytrawnego
  • 100g cukru
  • 3 szczypty cynamonu

Wszystkie składniki przekładamy na głęboką patelnię. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Podajemy na gorąco.

Składanie i dekoracja całego deseru:

Z przygotowanego biszkoptu wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Na talerzu układamy jeden krążek i przykrywamy niewielką ilością musu czekoladowego. Na wierzch kładziemy drugi krążek i znowu przykrywamy do musem. Na wierzch układamy kruszonkę oraz świeże owoce (maliny i borówki amerykańskie).

150g rozpuszczonej czekolady deserowej można użyć do przygotowania czekoladowych pierścieni (miseczek). Czekoladę zaraz po rozpuszczeniu rozprowadzamy na mrożonym kamieniu (np płytce ceramicznej). Odrywamy i formujemy pierścień. Układamy go na około przygotowanych biszkoptów z musem.

Podajemy z sosem malinowym na gorąco. Dekorujemy listkiem mięty.

lidl-4735

IMG_0341

Zapraszam do przeczytania recenzji nowej książki Cukiernia Lidla – Pawła Małeckiego.

Część zdjęć pochodzi od organizatora.

One Comment

  1. Pingback: Cukiernia Lidla - nowa książka Kuchni Lidla!

Dodaj komentarz