Czekoladowe muffinki z mrożonymi malinami

muffiny-malina-czekolada-2918

Czekolada i maliny to połączenie smaków, które chyba nigdy nie wyjdzie z mody. Gdy mam chandrę to właśnie czekolada stawia mnie na nogi, a dodatek malin sprawia, że mam mniejsze wyrzuty sumienia (w końcu zjadłam owoc). Moja zamrażalka pęka w szwach i mam zamiar sukcesywnie ją opróżniać. Przyszedł więc czas na maliny, których mam wyjątkowo dużo.

muffiny-malina-czekolada-2913

Składniki:

  • 225g mąki pszennej tortowej
  • 80ml rozpuszczonego masła
  • 300ml jogurtu naturalnego
  • 120g cukru
  • pół tabliczki gorzkiej, startej czekolady
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • mrożone maliny (ja użyłam dwóch garści)

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej – mokre. Mieszamy składniki z obu misek aż do ich połączenia (nie za długo). Dodajemy czekoladę i maliny. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (do 3/4 wysokości). Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Studzimy na kratce.

Podajemy oprószone cukrem pudrem.

2 Comments

Dodaj komentarz