Cytrynowe ciasto z borówką amerykańską

DSC_0262

Cytrynowe ciasto z borówką amerykańską to początek sezonu pt. „Opróżnianie zamrażalnika z owoców”. Jak co roku o tej porze, gdy pojawiają się pierwsze oznaki wiosny rozpoczynam czyszczenie zamrażalnika i przygotowuję go do zapełnienia nowymi owocami.

DSC_0267 DSC_0281

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150g białego cukru
  • 70g masła – rozpuszczonego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 230g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 sparzonej wcześniej cytryny – drobno posiekana
  • szczytka soli
  • szklanka mrożonej borówki amerykańskiej (można użyć również żurawiny, malin, truskawek czy jeżyn)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jajka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy skórkę z cytryny, olej, mleko i masło. Miksujemy. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą dodajemy powoli do masy. Cały czas miksujemy. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem blachy i na wierzch wysypujemy owoce.

Wkładamy do piekarnika na 50 minut. Pieczemy do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce.

12 Comments

  1. Pingback: Muffiny z borówką amerykańską i kandyzowanym cukrem - UWAGA! BARDZO SŁODKIE!kulinarna piniata – fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami

  2. Bardzo mi się podoba to ciasto. proste składniki. W sumie mam wszystko we własnej kuchni. Jak tylko wrócę do domu to się za nie zabiorę. Trzymaj za mnie kciuki!

  3. właśnie upiekłam. W smaku bajecznie pyszne.Także polecam. Jedyne co zmieniłam to borówkę zastąpiłam jagodami bo to akurat miałam. Mam tylko jedno pytanie. Jaką średnicę miała forma w której piekłaś że wyszło ci takie wysokie? 🙂

Dodaj komentarz