Cytrynowe ciasto ucierane

Obiecałam na facebook’u, że dzisiaj zamieszczę przepis na ciasto bardzo proste, lekkie i szybkie. Jest to przepis bardzo przydatny, gdyż wystarczy zmiksować składniki w określonej kolejności, przełożyć do formy i upiec. Razem z pieczeniem i sprzątaniem wykonanie nie powinno zająć więcej niż 50 min.

Składniki:

  • kostka (250g) masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub wanilinowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka starta z cytryny

Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka, lekko puszysta i jednolita dodajemy kolejno budyń, mąkę i proszek do pieczenia (warto przesiać wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać je jednocześnie). Na końcu dodajemy sok z cytryny i skórkę. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy około 40 min (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni.

*EDIT 11-12-2011: Bardzo dziękuję portalowi zmiksowani.pl za wyróżnienie mojego ciasta i nadanie mu tytułu „przepis dnia”.


23 Comments

Dodaj komentarz