Cukinia faszerowana mięsem mielonym i zapiekana z serem gouda

DSC_0618Cukinia to zdecydowanie moje ulubione zielone warzywo. Uwielbiam ją pod prawie każdą postacią a ostatnio zawojowała moje podniebienie w postaci faszerowanej mięsem mielonym i zapiekanej z serem.

Danie jest proste i dość szybkie do przygotowania. Cukinie są łatwo dostępne i, ze względu na sezon grillowy, często są na promocji. Ta wersja nadaje się również do przygotowania „na zaś”. Po ogrzaniu w piekarniku pod grillem, nawet!

Przepis na farsz zaczerpnęłam z wcześniejszego przepisu na faszerowane pomidory, które robiłam z kuchnią lidla.

DSC_0223

Składniki:

  • 4 duże cukinie
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
  • 1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę
  • sól
  • Pieprz
  • 2 kulki mozzarelli, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku – można zastąpić świeżą papryczką chilli
  • tarty ser gouda – ilość według upodobań

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne tworząc z cukinii łódeczki.

Do malaksera wrzucamy mięso mielone, pokrojoną cebulę i ząbek czosnku. Dodajemy mozzarellę, natkę pietruszki oraz ostrą paprykę. Farsz wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Włączamy malakser i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Można równie wszystko posiekać ręcznie i wymieszać.

Cukinie faszerujemy farszem i przykrywamy tartym serem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

8 Comments

  1. Pysznie nadziane cukinie, nie robiłam pomidorów wg ,kuchni lidla, więc może takie cukinie wypróbuję, właśnie dziś w lidlu kupiłam 🙂

Dodaj komentarz