Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką

Przedwczoraj na blogu była Paella z kurczakiem. Dzisiaj natomiast będzie druga propozycja Hiszpanii na talerzu. Cordon bleu w postaci drobiowych roladek z chorizo i serem Manchego szczerze powiem mało kojarzą mi się z Hiszpanią. Szczególnie, że podane były z sosem z pieczarek. Niemniej jednak moje dziecko się tym zajadało. Polecam więc wypróbowanie tego przepisu właśnie osobom z dziećmi (uwaga chorizo jest dość ostre).

DSC_0329

… a sałatkę oczywiście musiałam zjeść ja. A ja sałatek nie lubię.

Składniki na Cordon bleu:

  • 4 piersi kurczaka, umyte i osuszone
  • 180 g sera manchego, pokrojonego w plastry o grubości 0,5 cm
  • 16 plastrów salami chorizo
  • 50 g masła
  • 125 g płatków kukurydzianych
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz

Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka między płatami folii spożywczej. Ser manchego obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.

Rozbite piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie na każdą pierś kładziemy po 2 plasterki sera manchego, po 3-4 plasterki salami chorizo i za pomocą folii spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki).

Na patelni rozpuszczamy masło. Płatki kukurydziane rozdrabniamy za pomocą miksera (kawałki płatków powinny być jeszcze widoczne).

Roladki doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia z pokruszonymi płatkami i za pomocą pędzelka smarujemy je rozpuszczonym masłem, jednocześnie obtaczając je w płatkach.

Cordon bleu układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra/dół) na 25-30 minut.

Sos

  • niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
  • 200 g pieczarek, umytych i pokrojonych w półtalarki
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 120 ml śmietany 30%
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dodajemy 2 ząbki czosnku, posiekane, chwilkę smażymy, zalewamy białym winem i śmietaną. Dodajemy curry, mieszamy.

Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Sałatka

  • 2 bulwy kopru włoskiego, umyte i posiekane
  • 1 pomarańcza (tylko wykrojone segmenty miąższu)
  • sok z 1/2 limonki, sparzonej i umytej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 pęczka kolendry, umytej, posiekanej
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz

Koper włoski siekamy, gotujemy chwilę we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodem.

Winegret: sok z 1/2 limonki, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy za pomocą trzepaczki. Koper włoski maczamy w winegrecie, przekładamy do miski. Dodajemy segmenty pomarańczy i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Cordon bleu wyciągamy z piekarnika. Na talerz wykładamy sos oraz pokrojone mięso. Dekorujemy kolendrą. Sałatkę wkładamy do małych miseczek.

Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

2 Comments

  1. Super danie, chodzi już za mną od poniedziałku, zrobiłam dziś zakupy w lidlu, jutro też wypróbuję przepis 🙂

Dodaj komentarz